IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кървав вторник в Киев – поне 18 са жертвите

Опозиционните лидери и Виктор Янукович не стигат до договорка и Украйна е изправена пред гражданска война

08:08 | 19.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Горящи гуми, сълзотворен газ и смъртоносни изстрели: борбата за власт в Украйна вече е напълно извън контрол. В най-тежките бунтове в Украйна след разпадането на Съветския съюз най-малко 18 души загубиха живота си в Киев. Стотици хора – от протестиращите, както и от страна на силите за сигурност - бяха ранени. След тежки улични битки с множество мъртви и стотици ситуацията в столицата Киев остава взривоопасна през нощта.

В късните часове на вторник при загасено осветление и под прикритието на водни оръдия и дъжд от шокови гранати и сълзотворен газ тежко въоръжените отряди на украинската полиция започнаха щурм на т.нар. „Евромайдан“.  Частите настъпваха в т. нар. формирования "костенурка" - плътно прикрити зад стена от щитове. 

Според CNN, която се позовава на данни на украинското вътрешно министерство, жертвите са 14 - както демонстранти, така и полицаи. Малко преди това Ройтерс съобщи, че опозиционният лидер Виталий Кличко е отишъл на разговори в кабинета на президента Виктор Янукович.

Трима протестиращи бяха застреляни в центъра на Киев, четвърти бе сгазен от превозно средство, а още двама получиха сърдечни удари. Седми демонстрант загина от задушаване с дим в офис на управляващата Партия на регионите, която бе окупирана и запалена от протестиращи.

По последни данни на украинското МВР по време на масовите безредици са загинали трима служители на силите за сигурност, 135 са ранени, като 35 са в тежко състояние, предаде ИТАР-ТАСС. Сред убитите цивилни има грузински гражданин, заяви посланикът на Грузия в Украйна Михаил Уклеба, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Милицията настъпи срещу демонстрантите, след като украинското МВР и службите за сигурност дадоха ултиматум до 18.00 ч. местно време (съвпада с българското) на демонстрантите да напуснат площада и след това предупредиха, че ще предприемат "всички законови мерки за възстановяване на реда".

След ескалацията на насилието в Украйна президентът Виктор Янукович призова опозиционните лидери да се дистанцират от радикалните сили. Не било твърде късно да се сложи край на конфликта и насилието, каза Янукович рано в сряда сутринта. Някои опоненти на правителството са пресекли линията, когато са призовали своите поддръжници да останат с оръжие на площад „Независимост“. Ставало дума за престъпници, които ще бъдат изправени пред съда, добави президентът.

Ако лидерите на опозицията не се дистанцират от тези радикални сили, той ще започне да говори с различен тон, добави предупредително президентът. Преди това вечерната кризисна среща между Янукович и опозиционни лидери се разпадна безрезултатно.

"За съжаление аз не нося добра новина за разговора", заяви Кличко в сряда сутринта според сайта на "Украийсна Правда". По време на срещата те не са били в състояние да се споразумеят за мирно решение на кризата. Преговорите за нормализиране на ситуацията в страната са се провалили. Кличко обвини Янукович, че прави погрешна оценка на ситуацията.

Кличко заяви, че е приключил разговора, след като Янукович е поискал безусловно изтегляне от централния площад „Независимост“ от страна на протестиращите.

Така най-смъртоносната нощ от обявяването на независимостта през 1991 г. изправя Украйна пред гражданска война. 

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още