IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките за контрол на капитала в Кипър падат до края на годината

Стачката срещу приватизацията вреди на имиджа на страната, предупреди финансовият министър Харис Георгиадис

20:58 | 14.02.14 г.
Мерките за контрол на капитала в Кипър падат до края на годината

Всички рестрикции пред банковите трансфери в Кипър ще бъдат вдигнати до края на годината, съобщи управителят на централната банка на страната Паникос Димитриадис, цитиран от АП.

Повечето от мерките за контрол на капиталите ще паднат още в следващите седмици. Планира се да остане да действа единствено ограничението за размера на трансферите. Отмяната му ще зависи от възстановяването на доверието в банковия сектор, както и от прогреса в изпълнението на спасителната програма за страната, поясни Димитриадис.

Мерките за контрол на капиталите в Кипър бяха въведени  през март миналата година, за да се предпазят банките от масов отлив на средства заради спасителната програма, която включи и притежателите на негарантирани депозити в процеса по стабилизация на банковата система.

Междувременно днес хиляди работници в пристанищата и държавните компании за комунални услуги в Кипър протестираха срещу плановете на правителството за приватизация.

Вчера кабинетът на страната одобри пътната карта за приватизацията, която е едно от условията на международните кредитори в замяна на спасителната помощ.

Финансовият министър Харис Георгиадис предупреди, че стачката вреди на имиджа на средиземноморския остров пред инвеститорите и кредиторите заради ангажиментите, които страната е поела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още