IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's наказва Украйна

Агенцията намалява кредитния рейтинг на страната от Caa1 на Caa2

11:28 | 01.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Донецк - меланхолия по СССР. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Донецк - меланхолия по СССР. Снимка: Ройтерс

Заради политическите и социалните конфликти в Украйна международната рейтингова агенция Moody's намали кредитния рейтинг на източноевроейската страна в петък вечер с една степен до "Caa2" от сегашния "Caa1" . С рейтинг в областта "C" украинските държавни облигации се считат за силно спекулативни. Перспективата остава отрицателна, което отваря пътя към нови понижения, добави агенцията.

Анализаторите виждат опасност, че Украйна ще има нужда от значително повече външна ликвидност. В същото време те се съмняват, че Русия ще подкрепя постоянно Украйна.

Ескалацията на първоначално мирните протести според Moody's води до риск от продължителна правителствена криза и (или) политическа нестабилност. 

Несигурното политическо бъдеще и обезценяването на валутата принуждават населението да се запасява с чуждестранни валути. Въпреки че украинската централна банка вероятно може с руска помощ до известна степен да спре девалвацията на украинската гривна, влошаването на ситуацията по улиците вероятно ще подхрани желанието за закупуване на валути.

Но дори и подкрепата на Русия може да бъде премахната, ако след евентуална смяна на правителството Украйна се обвърже повече с Европейския съюз, се казва в анализа на агенцията. Русия вече обеща на Украйна помощ от 15 милиарда долара, след като планираното споразумение за асоцииране на Киев с ЕС се провали. Освен това Украйна получава руски газ на много по-ниски цени. Украинският президент Виктор Янукович успя да договори понижение на цената на природния газ от Русия в рамките на 33%. Така страната ще купува суровината за 268 долара за хиляда кубични сетре, вместо сегашните 400 долара.

Сумата от 15 млрд. долара Украйна първоначално искаше да полуи от Международния валутен фонд, но неговата подкрепа бе обвързана с различни условия, като например гъвкави валутни курсове, по-високи цени за природния газ за частните клиенти, както и консолидирането на публичните финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Значи имат избор в "свободния свят" - ако искат да приемат конкретни условия /чрез чужди пари/ или да продължат да се мъчат както си "искат"!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още