IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папандреу: Следкризисните политики разшириха пропастта между богати и бедни

Крони капитализмът нарушава икономическото развитие и засяга демократичните институции, коментира бившият гръцки премиер

18:37 | 28.01.14 г. 1
Папандреу: Следкризисните политики разшириха пропастта между богати и бедни

Политиките, насочени към насърчаване на икономическото възстановяване след финансовата катастрофа, само разшириха пропастта между богати и бедни. Такова становище изрази в свои коментар за CNBC бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу.

Освен министър-председател Папандреу бе министър на народната просвета и религиозните въпроси (1988-1989 г. и 1994-1996 г.) и министър на външните работи на Гърция 1999-2004 г. и 2009-2010 г.

По думите му фактът, че днес най-богатите 85 души в света притежават толкова, колкото най-бедните 3,5 млрд. е само един от многото тревожни елементи.

"В Гърция 505 души, или 0,05% от населението, притежават общо състояние около една трета от брутния вътрешен продукт на страната. Междувременно за повече от една трета от гърците се счита, че са изложени на риск от бедност или социално изключване", посочи експремиерът.

"Ocтавени без равни възможности, повечето хора няма нито да бъдат в състояние да споделят справедливо, нито да работят креативно в динамичната глобална икономика. По този начин все по-малко хора ще печелят от нарастването на глобалния растеж", отбеляза Георгиос Папандреу.

Според него това де факто води до опасна крони капиталистическа система, която нарушава икономическото развитие и засяга демократичните институции.

"Власт и влияние са консолидирани и концентрирани в горната част, което позволява публичните ресурси да бъдат източвани в частна полза. Финансовите печалбите се приватизират, а загубите се социализират. Политики са последователно продиктувани от специални интереси и пазарни паники", коментира бившият гръцки премиер.

"Мерките за насърчаване на следкризисното възстановяване на икономиката трябва да бъдат съчетани с политики за подпомагане на демократичното възстановяване, като преразпределение не само на богатството, но и на властта на нашите граждани. Референдумите, граждански съвети, децентрализираната власт и електронната демокрация са само някои от най-добрите практики, които може да предложат възможности на нашите обществени инструменти", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Броя на богатите ще се свива и в един момент ще бъдат прискрипани и тези които проведоха и създадоха кризата на местно ниво /местните проводници от местната подсистема/... ще бъде много болезнено... по -болезнено от маймунския глад и нищета! Но това няма да е предателство спрямо тях... те самите ще разберат, че са вече излишни, по-това, че тези които им гарантират над-маймунското, ще ... изчезнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още