IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев се успокоява, но в украинските провинции напрежението расте

Недоволни граждани се опитаха да превземат областни администрации

10:21 | 24.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Киев се успокоява, но в украинските провинции напрежението расте

След цяла нощ преговори между опозицията в Украйна и президента на страната Виктор Янукович мнозина са обнадеждени, че може да се сложи край на насилието по улиците на Киев. Въпреки това демонстрантите продължават да издигат нови барикади и да се готвят за поредна схватка с органите на реда.

Преговорите и думите на опозиционните лидери не бяха достатъчни да убедят гражданите на площад „Независимост“ да приемат условията, предложени от управляващите и да прекратят блокадата.

Договорката, която постигнаха лидерът на фракция „Свобад“ Олег Тягнибок и на „Удар“ Виталий Кличко с управляващите, е за прекратяване използването на сила. Те постигнаха съгласие и за освобождаването на задържаните при безредиците протестиращи.

Снощи Кличко обяви, че властите са готови да почнат да пускат арестуваните от затворите и са дали гаранция да прекратят по-нататъшните протести. Въпреки това Кличко не звучи убеден в добрия развой на събитията.

„Ако те нарушат тези условия и ние ще нарушим нашите“, категоричен е опозиционният лидер. По думите му дългите часове преговори са били без резултат, въпреки това той е готов да даде всичко, за да живее в свободна страна.

В ранните часове на днешния ден в Киев протестиращите започнаха да строят нови барикади. Опозиционните лидери Арсений Яценюк, Олег Тягнибок и народния депутат Андрей Парубий също се включиха в акцията.

„Ще се постараем максимално да няма никакви провокации, ще се постараем да проведем протеста така, че никой да не може да ни обвини в някаква провокация”, увери Парубий.

Докато в Киев ситуацията в момента е поне привидно по-спокойна в сравнение с предните няколко дни, напрежението започна да нараства в други части на страната.

Недоволни граждани се опитаха да превземат областни администрации. В кадри, излъчени от световните агенции, се вижда как хора хвърлят пиратки, фойерверки и изкъртени от улицата павета. 

Под натиска на хиляди протестиращи губернаторът на Лвов подаде оставка. Това се случи след като гражданите успяха да нахлуят в офиса му.

Американският вицепрезидент Джо Байдън проведе телефонен разговор с украинския президент, изразявайки притесненията си от случващото се. Той призова за незабавно намаляване на напрежението в страната. В съобщението на Белия дом се посочва, че, ако кръвопролитията продължат, това ще се отрази на отношенията между САЩ и Украйна.

Украинският премиер заяви в Давос, че в страната му се извършва опит за държавен преврат.

Подробности за случващото се в Украйна вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
На времето цар Николай отказва на Ротшилд да пусне банките в Русия.....И му спретнаха Руската революция!А в Киев, случаят с Чернобил става точно по време на стандартна рехабилитация! Но информацията изчезна от Интернет! Чисто спретнат саботаж!Не се наядоха тия кръвопийци дето са зинали да лапнат света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Очевидно става въпрос за преврат!Какво ще спечелят украинците от ЕС?Да, ЕЦБ ще се настани на още едно топло, ама топло местенце!Но ще им излязат криви сметките на западняците с тяхната си западна култура, да продават момичетата и по витрини! Гнусотия, и ние сме им тръгнали по гайдата! не на ЕС на ЕЦБ, да на ЕС на Де Гол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Дали, когато бяха събитията на Уол Стрийт, украинския президент се е обаждал на Обама/Да им, ........................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още