IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Украйна свиква извънредно заседание на парламента

Следващата седмица парламентът ще обсъди евентуална оставка на правителството

17:53 | 23.01.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестите в Киев продължават. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите в Киев продължават. Снимка: Ройтерс

Президентът на Украйна Виктор Янукович е поискал да се проведе извънредно заседание на парламента, на което ще бъде обсъдена евентуална оставка на правителството, предаде АП.

Късно снощи опозицията даде 24-ов срок на Янукович да подаде оставка и да разреши политическата криза. Срокът изтича и протестиращите в центъра на Киев започнаха да подсилват барикадите.

По-късно днес полицията и протестиращите се договориха за примирие поне за няколко часа, докато траят преговорите между опозицията и управляващите.

На официалния сайт на Янукович се съобщава, че извънредната парламентарна сесия ще се проведе следващата седмица. Информацията беше потвърдена и от говорителя на правителството Володимир Рияк.

“Първата част от решаването на политическата криза е преговорите с опозицията. Втората част е пренасянето на дискусията в парламента”, коментира той.

Междувременно премиерът на Украйна Микола Азаров отхвърли призивите за предсрочни избори, като ги нарече "нереалистични".

Говорител на Европейската комисия (ЕК) съобщи, че днес Виктор Янукович е разговарял с председателя на комисията Жозе Мануел Барозу. Барозу остро е осъдил насилието и е призовал за незабавен диалог, съобщава CNN.

Европейските лидери също изразяват загрижеността си от ситуацията в Украйна.

Повече за реакциите към случващото се в страната вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 33 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Украйна не трябва да влиза в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 0
dakl
преди 10 години
Признавам , че съм живял в Украйна само 4 години, но съм се нагледал на трагедията на вътрешните гастарбайтери от Лвов и Ивано Франковск, които са готови да работят за по малка надница отколкото узбеки и таджики.А това , че тези хора са останали без никакъв шанс за съществувание е главно по вина на тези които им унищожиха заводите за телевизори и радиоприемници и които сега им предлагат да работят като чернорабтници в Полша и в Германишя ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Много е жалко, че за 17 години не си разбрал що става там в момента..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 6
alligator_29
преди 10 години
dakl Изглежда, че си чел много фантастика. Живях в Украйна 17 години, нямаш си на идея какво става там, за какво се бият и какви каузи защитават. На човек на площада в момента се плаща м/у 50 - 200 гривни на ден, в зависимост на кое иерархично стъпало е. Ако не си забелязал от снимките, там са основно бедните студенти и пенсионери дето гледат от целия този цирк да изкарат пари. А повечето от тях дори украински език не говорят. Само изчакай да свърши търпението на Азаров, как ще ги върнат тия хулигани по домовете им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 3
dakl
преди 10 години
Въпрос на близко бъдеще е изчезването на държавата Украйна в днешният и вид.Тези , които на практика организираха ликвидирането й , използуваха същият сценарии както в Либия и Сирия и е нормално да получат абсолютно същите резултати.Дано само пролятата кръв е по малко. Областите в Западна Украйна които стоят в основата на днешните вълнения, които преди бяха в състава на Австро-унгарската империя и Полша са икономически банкрутирали, безработицата там е огромна и по същество са изцяло на дотации и се издържат от източните и южни райони населени с етнически руснаци , където е съсретоточена тежката и военна индустрия , металургията и корабостроенето, добивът на въглища , желязна руда и нефт.Прави са поляците, които започват да изграждат лагери за новите бежанци от Украйна.Тях обаче също ще трябва някой да ги храни и облича.Кой , разбира се от само се бе си, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още