IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще спести 3 млрд. долара през 2014 г. от по-eвтиния руски газ

Цената на природния газ за Киев ще бъде преразглеждана на всяко тримесечие, посочи украинският вицепремиер Юрий Бойко

21:47 | 30.12.13 г.
Украйна ще спести 3 млрд. долара през 2014 г. от по-eвтиния руски газ

Украйна ще спести около 3 млрд. долара през 2014 г., в резултат на по-ниските цени на руския газ от 1 януари 2014 г. Това заяви на пресконференция украинският вицепремиер Юрий Бойко, цитиран от ИТАР–ТАСС.

Бойко припомни, че в съответствие със споразуменията между украинската енергийна компания "Нафтогаз" и "Газпром" цената на природния газ за Киев ще бъде преразглеждана на всяко тримесечие.

"Ако цената на суровия петрол сорт брент на световните пазари падне до 80 долара за барел, цената на газа за Украйна ще бъде по-малко от 230 долара за 1 000 куб. метра", отбеляза вицепремиерът.

По-рано през месеца руският президент Владимир Путин обеща цената на 1 000 куб. метра за Украйна да бъде понижена до 268,5 долара спрямо сегашните повече от 400 долара. Впоследствие бе подписан анекс към договора за доставки, датиращ от началото на 2009 г.

"Цената на руския газ за Украйна няма да бъде постоянна, тя ще варира в зависимост от световните цени на петрола", заяви пред журналисти в Киев украинският президент Виктор Янукович.

"Налице е ценова политика, която ще зависи не само от нашите желания. Тя ще зависи и от цените на световните пазари, които положиха основата за формулата за изчисление на руския газ", допълни още Янукович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още