IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин може скоро да помилва бившия петролен магнат Ходорковски

Молбата за помилване, в която се изтъква болестта на майката на осъдения, идва на фона на мащабна амнистия, обхващаща над 20 хил. затворници

20:40 | 19.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Путин може скоро да помилва бившия петролен магнат Ходорковски

Руският президент Владимир Путин е заявил, че скоро ще помилва осъдения бивш магнат Михаил Ходорковски, който иначе би трябвало да излезе от затвора идния август, съобщава ВВС.

Путин е получил молба от Ходорковски, който е в затвора от десетилетие, да бъде помилван по хуманни причини, след като майка му е болна. Тя обаче е коментирала, че не знае за молбата.

Президентът е казал, че досега не е получавал молба за помилване от него и че 10 години в затвора са сериозно наказание. „Мисля, че много скоро можем да вземем решението за помилване и указът да бъде подписан.“

Представители на Ходорковски са казали, че трябва да се срещнат с него преди да коментират, но са заявили, че семейството му би било въодушевено най-после да го види свободен. 

Вчера руски депутати подкрепиха мащабна амнистия, обхващаща над 20 хил. затворници. Путин потвърди, че тя ще бъде приложена и към членове на пънк групата Pussy Riot, които все още са в затвора, както и към 30 активисти на Greenpeace, задържани заради протестите на руска петролна сонда в Арктика.

Мария Альокина и Надежда Толоконникова от Pussy Riot бяха осъдени за „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза“, след като изпълниха анти-Кремълска песен в московска катедрала.

Според анализатори Путин може би се опитва да смекчи международните критики относно зачитането на човешките права в Русия в навечерието на Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари.

50-годишният Ходорковски, заедно с Платон Лебедев, бяха осъдени за злоупотреба с петрол и пране на пари през 2010 г., когато вече излежаваха присъда за избягване на данъци. Някога Ходорковски бе най-богатият руснак, оглавявайки сега нефункциониращия петролен гигант Юкос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още