IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър одобри пътната карта за приватизацията

Процесът ще започне до две години, предстои подготовка и структуриране на предвидените за продажба предприятия в специална компания

19:30 | 05.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Кипър одобри пътната карта за приватизацията

Кипър одобри пътна карта за приватизацията на държавните компании в страната – едно от ключовите условия, поставени от международните кредитори, които отпуснаха 10 млрд. евро спасителна помощ на страната, предаде Ройтерс.

Предвижда се процесът да започне до 2 години и да трае общо 3 години. „Гратисният“ двугодишен период ще се използва за подготовка на приватизацията и структурирането на предвидените за продажба държавни предприятия в специална компания, обясни днес правителственият говорител Христос Стилианидис.

Никозия е поела ангажимент да набере 1,4 млрд. евро от приватизация в периода 2016-2018 г., припомня информационната агенция.

Той допълни, че Кипър ще се възползва от времето за подготовка, за да оцени какви са възможностите за преодоляването на рецесията и на какъв етап от развитието на икономиката ще бъде страната преди да търси инвеститори.

Той обаче подчерта, че нито една компания, предвидена за приватизация, няма да бъде продадена на 100%. „Решенията ще се взимат по такъв начин, който ще даде най-добри резултати за държавата“, коментира той.

Предстои приетата от правителството на Кипър пътна карта за приватизация да бъде одобрена от международните кредитори. Това е условието за отпускането на следващия транш от спасителната помощ в размер на 185 млн. евро.

„Ние сме в непрекъснат процес на консултации с тройката . Очакваме тяхната позиция да бъде конструктивна“, допълни Христос Стилианидис, цитиран от cyprus-mail.com.

Профсъюзите се противопоставят на приватизацията и вече организираха предупредителни стачки. Синдикатите заплашват с ескалация на напрежението в страната, ако правителството продължи с осъществяването на плановете си.

Същевременно от кипърския кабинет уверяват, че пътната карта допуска широко участие на обществеността в процеса на приватизация на държавните дружества, както и че правата на заетите в тях ще бъдат гарантирани.

Въз основа на пътната карта първата организация, определени за приватизация, е държавната телекомуникационна компания CYTA. Бордът на директорите на компанията смята, че моментът не е подходящ за продажбата й и подчертава, че трябва да започне незабавно преструктуриране, за да се опита да намали разходите на дружеството и да увеличи цената му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още