IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е най-мразеният пазар в света?

Руската борса предполага, че икономиката е почти мъртва, но това е абсолютно преувеличение и акциите могат да се окажат много атрактивни

13:10 | 05.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В първото десетилетие след рухването на комунизма руската икономика се радваше на сравнително бърз растеж, но този прилив на енергия днес изглежда изчерпан.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

В първото десетилетие след рухването на комунизма руската икономика се радваше на сравнително бърз растеж, но този прилив на енергия днес изглежда изчерпан. Снимка: архив Ройтерс

Вече има доста кандидати за титлата най-мразен пазар в света, а в това число влизат Япония, САЩ и еврозоната. Има доста причини инвеститорите да се чувстват нервни по отношение на някой от тях, но най-мразеният пазар в света се оказва този в Русия.

Според Goldman Sachs на руския пазар се търгува на половината от оценката на китайския и по-малко от 40% от средното ниво за развиващите се пазари. Бенчмарк индексът MICEX се е застопорил на ниво от 1500 пункта, доста под върха от 2000, който достигна през 2007 г.

Вярно е, че има много причини мнозина да не харесват Русия и не става дума само за авторитарния характер на нейното управление, посочва Market Watch. Икономическият ѝ растеж се забавя и става опасно зависим от петролната индустрия, докато цената на енергията пада. Освен това има ужасни демографски данни, корупцията е повсеместна и освен това страната показва много малка възможност да създаде икономика, каквато имат другите развиващи се пазари.

От друга страна Русия има добре образована работна сила, огромен потенциал да се изравни с развитите страни, солидни държавни финанси, ниски данъци и същевременно подобрява инфраструктурата си.

В първото десетилетие след рухването на комунизма руската икономика се радва на сравнително бърз растеж, но този прилив на енергия днес изглежда е изчерпан до голяма степен. Той беше подхранван главно от разрастването на нефтената и газовата индустрия, което беше подпомогнато от покачването на цените на енергията. В момента петролът поевтинява и това е проблем за Русия. Този проблем може да стане още по-голям, ако Европа започне да развива добива на шистов газ.

Тази година икономическият растеж на Русия е едва 1,2% - много по-малко от прогнозираното. Инфлацията все още е висока, корупцията остава широко разпространена и потиска  появата на нови компании и наистина конкурентни пазари. Ниската раждаемост и високата смъртност в страната пък са причина населението да се топи с 0,5% годишно. А за една икономика е трудно да расте, когато има малко хора.

Нищо от изброеното дотук не представлява добър знак в дългосрочен план. Министерството на икономиката миналия месец намали прогнозата си за годишен среден ръст на икономиката до 2030 г. от 4% на едва 2,5%. Такъв процент отговаря на една зряла икономика като Германия или Великобритания, но не и на това, което трябва да е един бързо развиващ се пазар. Освен това не подсказва за заслужено място в БРИК, където би трябвало да седят лидерите на този век в икономическия растеж.

Тези негативни тенденции бяха потвърдени и от данните за индекса на производствената активност PMI, които излязоха в понеделник. Той е паднал под 50 пункта, след като през ноември производството забави темповете си.

Всичко това се отразява и на фондовия пазар. Московският борсов индекс в момента се търгува на изключително ниски нива.Според Goldman Sachs коефициентът P/E (цена/печалба) на индекса MICEX е само 4,2 пъти, спрямо 8,2 пъти за Шанхайския индекс. При тези нива всичко изглежда така, сякаш Русия изчезва в икономическа пропаст.

Въпреки изобилието от проблеми, има някои неща, които вървят добре в Русия. Тя разполага с добре образована работна сила и брилянтна техническа история. Процентът на грамотност на населението ѝ е по-висок от този в Китай и Бразилия, според изследване на Renaissance Capital. Мобилните и широколентовите ѝ връзки са най-добрите сред развиващите се пазари. Да не пропускаме и развиващия се технологичен сектор в страната, който тепърва има да расте.

Държавният дълг на страната е невероятно нисък, в сравнение с този на останалите страни в света. В момента той възлиза едва на 10% от БВП, а голяма част от развития свят не може и да си представи такива цифри в скоро време. Така че в Русия има достатъчно много възможности правителството да взема заеми и да харчи, ако това се наложи.

Още по-важно, потребителските задължения също са много ниски, отчасти защото банковата система е относително слабо развита. Дългът на домакинствата е едва 3% от БВП. За сравнение във Великобритания той е достигнал нива от 84% от БВП, но такъв процент не би се отразил добре на Русия. Вместо това, ако той се увеличи до този на Китай (16%) или на Полша (20%), може да даде сериозен тласък за разходите.

Реформата обаче е в застой. Владимир Путин не обича либерализацията в нито една сфера и това включва и икономиката. Но ако цената на петрола продължи да пада, правителството няма да има друг избор, освен да действа. Ако икономиката бъде освободена, растежът ѝ може бързо да се ускори.

Проблемът на Русия е, че все още разчита на енергийните си ресурси и все още не произвежда неща, които останалата част от света би искал да купи. Това, че все още не го е направила, не означава, че не може да създаде, но ще ѝ отнеме повече време от очакваното.

Точно сега руската фондова борса предполага, че икономиката е почти мъртва. Но това е абсолютно преувеличение и ако икономиката започне да се връща обратно към живота, сегашните цени на акциите биха изглеждали абсурдно ниски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Джим Роджърс се заинтересува от Руската борса. Старата лисица е надушила нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Абе, смешнициВижте на първа страница на сайта как се движи RTSпоне тази годинаЛелеее, ***-аджииството няма почивен ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още