IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия занижи още прогнозата си за растежа

Като цяло стагнацията ще продължи, коментира икономическият министър Алексей Улюкаев

22:28 | 03.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Русия занижи още прогнозата си за растежа

Руското икономическо министерство снижи прогнозата си за растежа през тази и следващата две години, намалявайки съществено предвиждането за капиталовите инвестиции и индустриалното производство, съобщава Wall Street Journal.

„Като цяло стагнацията ще продължи“, коментира икономическият министър Алексей Улюкаев.

Русия се радваше на десетилетие на растеж, стимулиран от износа на петрол, но сега изпитва тежки времена на фона на слаби инвестиции, ниско търсене за износа и липса на инфраструктурни реформи.

Ревизията е четвъртата през тази година, като сега се смята, че растежът през 2013 г. ще бъде само 1,4%, най-слабият откакто Путин дойде на власт през 2000 г., докато първоначалната прогноза бе за ръст от 3,6%.

Растежът през 2014 и 2015 г. се предполага, че ще е съответно 2,5% и 2,8%, спрямо предишната прогноза за 3% и 3,1%.

"Прогнозата е екстраполация на съществуващите тенденции, съобразени с текущите фискална и монетарна политики“, коментира зам.-икономическият министър Андрей Клепач.

През четвъртото тримесечие на тази година се очаква растежът да е 1,6% на годишна база след ръстове от по 1,2% през предходните две тримесечия.

Икономическото министерство очаква ръстът на капиталовите инвестиции през 2013 г. да е само 0,2% при първоначална прогноза за 2,5%, а на индустриалното производство – едва 0,1% при 0,7% в предишната прогноза.

Слабите данни за капиталовите разходи се дължат на съкращенията в инвестиционните програми на производителите на метал и газовият монополист Газпром. Прогнозата за ръста на капиталовите инвестиции през 2014 г. обаче не е ревизирана, на ниво от 3,9%, главно заради ниската база през 2013 г.

Цикличното забавяне на икономиката също така вероятно ще вдигне още безработицата. През 2014 г. тя може да надхвърли 5,9%, докато през първата половина на годината бе около 5%.

Влошаващата се икономическа перспектива в Русия през тази година засегна руските финансови пазари и стана една от основните причини за обезценяването на рублата, която спадна до най-ниското си ниво от 2009 г. спрямо евро-доларова кошница.

Прогнозата за инфлацията за 2013 г. е повишена с 0,2 процентни пункта до 6,2% - над целевия рейндж на централната банка от 5-6%. Банката неколкократно заявява, че няма да намалява лихвите, за да стимулира икономиката, докато не овладее инфлацията.

По-рано през годината МВФ заяви, че Русия трябва да използва ресурсите си по-ефикасно и да преследва по-силна инвестиционна активност вместо по-високи цени на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
"Трябва" да им се експлоатират природните дадености в полза на други маймуни /глезене/, за да им се развие на вторите в достатъчна степен субективизма и отнемат в последствие с негова помощ други неща /ненужни права/ и за да става това по-лесно им е внедрен на първите нисък разтеж и висока корупция... тук ряпа да ядем ;))) - за глезенето имам предвид, щото няма какво да се отнема ;)))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още