IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъци белязаха украинските протести в първия ден на декември

Гражданите окупираха кметството и опитаха да влязат в сградата на президентската администрация

10:06 | 02.12.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сблъсъци белязаха украинските протести в първия ден на декември

Украинските демонстранти продължават националния протест и успяха да превземат правителствени сгради след ожесточени сблъсъци в Киев в първия ден на декември, съобщава AFP. Над 100 000 души излязоха по улиците с искане за предсрочни избори, след катo правителството отказа да сключи споразумение с ЕС.

Според Guardian това са най-големите национални протести в страната от Оранжевата революция през 2004 г. Гражданите са недоволни от решението Украйна да се оттегли от пакта за интеграция в ЕС в полза на по-близките си отношения с Русия. В периферията на демонстрациите се стигна и до насилие, след като малки групи от протестиращи щурмуваха правителствени сгради и имаше сблъсъци с полицията.

Гражданите превзеха кметството. При опит да щурмуват сградата на президентската администрация се стигна до сблъсъци. Полицаите отвърнаха със сълзотворен газ и звукови гранати.

От своя страна градските власи твърдят, че площадът в Киев най-сетне трябва да бъде освободен, за да може да бъде издигната коледната елха.

Говорителят на киевската полиция Олга Билик заяви, че около 100 служители на реда са били ранени при сблъсъците в неделя. Близо 50 демонстранти са били лекувани след като са получили различни наранявания.

От своя страна говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки призова властите в украинската столица да зачитат правото на гражданите на свободно изразяване и обяви, че „насилието и сплашването не трябва да имат място в днешна Украйна“.

Президентът Янукович обяви пред местните медии, че Украйна вече е избрала своя „исторически път“, като се ангажира с по-тесни връзки с ЕС. Той също така подчерта, че близките отношения с Брюксел ще бъдат осъществени, едва когато Киев бъде третиран като „равноправен партньор и желанията му бъдат взети под внимание“.

Повече за ситуацията в Украйна можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Демокрация, поднесена в кофата на булдозер. http://***.youtube.com/watch?v=xhbzhrfY1Lo"ЕС е стожер на демокрацията и мирът"Друг път! Най много да докарат гражданска война. И ако на това викат мир и демокрация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
albobo76
преди 10 години
ЕС няма да се даде без бой, но изглежда ще загуби Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Познатия сценарий :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
ABBA
преди 10 години
Сега върви преброяване на дивите зайци в Украйна.Въпросните диваци обаче не знаят колко ще бъде разглобена и заробена държавата им от чужди ръце в кадифени ръкавици.И колко вазелин ще им дотрябва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още