IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев се сбогува с помощта от МВФ?

Брюксел и Вашингтон имат влияние върху фонда и преговорите за нова кредитна линия за Украйна може да спрат

14:21 | 22.11.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Киев се сбогува с помощта от МВФ?

Брюксел и Вашингтон предупредиха Киев, че е малко вероятно да получи помощ от Международния валутен фонд (МВФ), след като Украйна прекрати преговорите с Европейския съюз (ЕС) за търговско споразумение, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

В извънредно изявление върховният представител по въпросите на външните работи на ЕС Катрин Аштън коментира, че Украйна е пропуснала шанса си да докаже, че е „сериозна в намеренията си за модернизация и опитите да стане предвидим и надежден партньор за международните пазари“.

„Това щеше да даде тласък и на преговорите с МВФ за стенд бай споразумение“, допълни Аштън.

Говорител на държавния департамент на САЩ пък заяви, че Украйна е пропуснала „исторически момент да докаже на международните инвеститори непоколебимия си ангажимент за демократични реформи“.

Разривът на Киев с Брюксел означава, че вероятно ще бъде стопиран и европейският заем от 610 млн. евро.

МВФ спря през 2011 г. кредитната линия за Украйна, след като страната отказа да спре да субсидира природния газ за домакинствата. Оттогава Киев води преговори за друг заем от фонда за 10-15 млрд. долара. Страната има нужда от парите, за да осъществи предстоящите плащания по дълга.

Киев притежава около 22 млрд. долара валутни резерви, а рейтингът й е съизмерим със спасените от банкрут Гърция и Кипър.

Президентът на страната Виктор Янукович коментира, че „остава верен на евроинтеграцията“ и призова за насърчаването на търговските връзки ЕС – Украйна - Русия.

Брюксел и Вашингтон имат два варианта за действие – или да продължат да подпомагат Украйна и да предотвратят влизането й в Митническия съюз, или да я оставят. Дипломат от ЕС, пожелал анонимност, обаче коментира, че вероятно Брюксел ще постави пауза в отношенията с Киев. Очакванията му са Украйна сама да се обърне за помощ към ЕС, след като не успее сама да се справи с натиска от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Интересно, какво са обещали Руснаците на Украинците? - "Мечката" се събуди от зимния си сън и заявява претенции към старата си територия, към която между другото принадлежим и ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Лошото е, че когато си принуден да вземаш страни значи става въпрос за конфликт. Дори и да е икономически конфликтите са винаги опасни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ясно стана, че вече никой не може да бъде неутрален и трябва да вземе страна. Човек трябва да прецени коя страна му е по-изгодна. Надявам се решението им да е било продиктувано от интереса на държавата, а не както при нас - личния интерес. В никой случай няма да приема, че ЕС е най-добрия подразбиращ се избор, утопия едва ли не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 3
993
преди 10 години
Разсмя ме! Путинска Русия действа като най-развитата демокрация и пазарна икономика... Хахахахах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 17
deant
преди 10 години
ЕС действа като империя. Така често прокламираната демокрация е само за маймуните. Който не иска да е в ЕС не заслужава демокрация и тя ще му бъде отнета. Точно както стана след Ирландския и Френския референдуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
edimi
преди 10 години
В Киев, не им се иска толкова "изведнъж" да "събуят гащите". Още малко искат от благинки разни да опитват. Ще "се наиграят", па ще клекнат. Хубави-лоши, "условията" на МВФ "трябва" да се Изпълняват."Реда" е затова, да се спазва. Условните рефлекси се създават. Ако не с "добрян" ще е с "друго".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Цирк за маймуни!"Реакцията на Председателството на Европейския съюз беше в изявлението на министър на външните работи на Литва Линас Линкявичус. Според него Европейският съюз очаква разяснения от Киев, но надежда все още има. Ние нямаме яснота от страна на Украйна. Ще изчакаме. Политическият живот е интензивен и много динамичен, заяви Линкявичус.""Политическият живот е интензивен и много динамичен -> това е направо здъвкано за маймуните - да си го преглутнат наготово... че ИМА "Политическият живот" и от НЕГО зависи нещо /каквото и да е/, разбира се - в тяхна полза :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още