IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Гърция оцеля при вота на недоверие

Коалицията на премиера Андонис Самарас устоя на ударите на основната опозиционна партия СИРИЗА

09:44 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Хиляди поддръжници на СИРИЗА изразиха подкрепата си за искания вот на недоверие. Снимка: Ройтерс</p>

Хиляди поддръжници на СИРИЗА изразиха подкрепата си за искания вот на недоверие. Снимка: Ройтерс

Консервативната управляваща коалиция на гръцкия премиер Андонис Самарас оцеля при вота на недоверие, искан от лявата опозиционна партия СИРИЗА, предава BBC. Правителството подкрепиха 153 депутати, против него бяха 124-ма, а 17 се въздържаха.

СИРИЗА опонира яростно на мерките за строги икономии на правителството, които налага, за да изпълни условията на международните кредитори. Вотът бе заради полицейската операция за опразване на сградата на бившето Гръцко радио и телевизия, където от юни се бяха барикадирали профсъюзни дейци и членове на леви партии, протестиращи срещу закриването на медията, пише БТА, цитирана от Dnes.bg.

Един член на Социалистическата партия, която е в управляващата коалиция, подкрепи вота на недоверие, но заради постъпката си беше изключен от парламентарната група.

Извън сградата на парламента хиляди поддръжници на СИРИЗА изразиха подкрепата си за искания вот на недоверие.

На Гърция бяха отпуснати два спасителни заема с обща сума от около 240 млрд. евро, с които да запълни дупките във финансите си. Вече се появиха спекулации, че страната ще се нуждае от трети пакет в размер на поне 11 млрд. евро през следващата година.

Делегация на „тройката“ кредитори – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд – в момента е в Атина, за да оцени текущото положение преди да отпусне заеми за още 5,9 млрд. евро.

„Вие избрахте неподходящ момент, за да разигравате театър в парламента. Момент, в който правителството провежда ключови преговори с „тройката“, нападна Самарас лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас.

Според кредиторите следващата година ще се отвори дупка в бюджета на стойност 2 млрд. евро, която ще изисква прилагането на още мерки за икономии. Правителството обаче е на противоположното мнение, като управляващите заявиха, че страната не може да понесе повече реформи и лишения.

Гърция прогнозира, че през 2014 г. ще излезе от продължаващата вече шеста година рецесия, което ще е знак, че най-накрая държавата се възстановява от дълговата криза.

Повече за правителството на Гърция може да научите от материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още