IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е парализирана от национална стачка

Кредиторите на страната настояват за нови мерки за икономии

11:40 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Гърция е парализирана от национална стачка

Гърция отново е парализирана заради общонационална стачка, предават световните агенции.

Заради протестите срещу мерките за икономии днес не работят общественият транспорт, включително и фериботите, съдилищата, държавните училища и лечебните заведения, които приемат само спешни случаи, и други, съобщава АП.

Десетки полети бяха отменени или пренасрочени, след като диспечерите обявиха, че ще спрат работа за 3 часа на обяд в подкрепа на националната стачка. В Атина се провеждат и две отделни протестни шествия.

Демонстрациите в Гърция се осъществяват на фона на подновената мисия на инспекторите на международните кредитори. От вчера служители на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК) са в Гърция, за да проверяват изпълнението на фискалните ангажименти.

Кредиторите настояват и за нови мерки за икономии, въпреки че гръцкото правителство настоява да се фокусира върху мерки за стимулиране на растежа.

Гръцките власти и кредиторите имат различни очаквания за дефицита догодина. Правителството смята, че недостигът няма да е по-голям от 500 млн. евро, но финансовият министър Янис Стурнарас съобщи, че кредиторите очакват пет пъти по-голям дефицит.

От изхода на сегашната мисия на международните кредитори в Атина зависи освобождаването на 1 млрд. евро от спасителната програма за Гърция.

Вижте още в репортажа на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още