IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ухажва потребителите с неделно пазаруване

Магазините ще работят допълнителни часове, за да стимулират потребителските разходи

11:14 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция ухажва потребителите с неделно пазаруване

Гърция се опитва да стимулира потребителските разходи, като въведе пилотна програма, в рамките на която магазините работят допълнителни часове. Под натиска на реформите, изисквани от международните кредитори на страната, Гърция позволи на гражданите да пазаруват в универсалните магазини седем недели в годината, докато по-малките, независими магазини, вече имат възможност да работят всяка неделя, в зависимост от договорките с местните власти, съобщава The Wall Street Journal.

Досега гръцките търговци имаха право да държат магазините си отворени само две недели годишно.

Правителството се надява реформата да даде тласък на конкурентоспособността и да създаде десетки хиляди работни места, тъй като в момента безработицата в страната е около 27%. Промяната цели също да впечатли бюджетните инспектори, които трябва да пристигнат в Атина на 4-и ноември, за да преценят дали страната е постигнала достатъчен напредък в икономическите реформи.

„В страна, която има 18,5 млн. туристи всяка година и иска да се превърне в уикенд дестинация, е немислимо магазините да останат затворени в неделните дни“, заявява заместник-министърът на благоустройството Нотис Митаракис.

Но в първия ден от стартирането на програмата няколко търговци твърдят, че бизнесът е в застой, което показва, че предизвикателствата пред гръцката икономика няма да бъдат преодолени толкова лесно.

Допълнителните часове работа са позволени и на дребните търговци, но много от тях отказват да се включат. Нежеланието си заявили и някои от най-големите хипермаркети в страната. Според бизнес асоциациите допълнителният ден за пазаруване няма да увеличи продажбите, а само ще увеличи разходите на магазините.

Новата възможност за пазаруване е разделила на две обществото. Много от служителите смятат, че тя е само загуба на време, което те могат да прекарат със семействата си.

По-рано тази година епископ Серафим Пиреус описа плана като „повод за война“ от страна на църквата и че всички депутати, които подкрепят идеята са престъпили Божия закон.

На фона на пазаруващите в центъра на Атина в неделя, няколкостотин протестиращи от Комунистическата партия на Гърция ПАМЕ и служители на магазини излязоха на улицата, за да изразят неодобрението си към удълженото работно време. Събралите се носиха плакати с надписи „Откриването на магазините е цел на монополите“ и „Неделите са за служителите“.

В опит да привлекат засегнатите от кризата потребители, търговците на дребно предлагат намаления. Хубавото време в неделя също допринесе за големия брой хора по улиците, но мнозина твърдят, че само са разгледали витрините.

Някои търговци на дребно смятат, че допълнителният ден за пазаруване ще даде необходимия тласък на икономиката, която се свива през последните шест години. Други са загрижени, че бизнесът в неделя ще доведе до повече разпродажби, вместо да увеличи общите приходи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още