IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варшава забавя темпа на раздържавяване

Полското правителство ще задържи стратегическите си дялове в производителя на мед KGHM и петролната рафинерия Lotos

15:23 | 24.09.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Варшава забавя темпа на раздържавяване

Полското правителство ще забави темпа на раздържавяване на активи. Варшава няма да продава нито процент от дела си в KGHM – вторият по големина в Европа производител на мед. Същевременно ще бъде запазен и контролният пакет в петролната рафинерия Lotos, главно поради стратегическото значение на двата актива, заяви в понеделник полският заместник-министър на финансите Павел Тамборски.

Полската държава притежава дял от 32 на сто в KGHM, както и 53% в Lotos – втората по големина рафинерия в страната. Пазарите очакваха, че под натиска на голямата празнина в националния бюджет полското правителство ще прибегне до разпродажба на част от дяловете си в Lotos и KGHM – две от най-високо оценяваните дружества в държавния портфейл.

"Нямаме намерение да продаваме повече акции на KGHM в обозримото бъдеще. Lotos също ще остане под контрола на Министерството на финансите", заяви Тамборски по време на инвестиционно събитие, организирано от Reuters във Варшава.

Павел Тамборски обяви, че двете компании принадлежат към категорията на полските фирми, които правителството третира като стратегически важни за икономиката и върху които държавата трябва да запази контрол.

В миналото полските правителства поставяха "стратегически" етикет на компаниите, към които инвеститори от съседна Русия – гледана традиционно с недоверие от Варшава – проявяваха силен интерес.

Заместник-министър Тамборски заяви също, че дори и с ограниченията върху продажбата KGHM и Lotos Полша ще изпълни целта си, определена в бюджета за 2014 г., за повишаване с 3,7 млрд. злоти (1,2 млрд. щатски долара) на приходите от продажбата на държавни активи.

Варшава планира до края на годината да задейства първично публично предлагане на електропроизводителя Energa. Същевременно Тамборски съобщи също, че през 2014 г. полското финансово министерство може да даде началото на IPO и на ориентирания към външните пазари производител на антрацитни въглища Weglokoks.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Вчера унгарците си национализират ел мрежатаДнес поляците спират приватизациятаЗащо ли?Или РБ както и в двте световни войни трябваше да е все различна от връстниците си и хубаво и го показахаМай това е нац черта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Бреее, много са се " Упъ'нали " - за пред хората де ;))... идеята "Данък Дъжд" не се забравя никога !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още