IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Кипърската централна банка e непоколебим – отказва да подаде оставка

Политическата намеса в работата на централната банка не благоприятства възстановяването на доверието, смята Паникос Димитриадис

22:11 | 23.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Шефът на Кипърската централна банка e непоколебим – отказва да подаде оставка

Гуверньорът на Централната банка на Кипър Паникос Димитриадис отказва да се оттегли от поста след критики по негов адрес от страна на президента на страната, правителството и лидерите на редица партии, съобщава ИТАР-ТАСС. 

"Ако аз се поддам на политическия натиск, това може да бъде възприето в международен план като удар по независимостта на финансовия регулатор", отбеляза централният банкер в интервю за гръцкия вестник Kathimerini. Паникос Димитриадис допълни, че осъзнава трудностите и напрежението, възникнали във връзка с безпрецедентните реформи във финансовия сектор на островната страна.

Паникос Димитриадис попадна под прицел след срива на банковата система в Кипър, довел до необходимостта да се прибегне до международен спасителен план с тежки условия и обявяването на фалит на втората по големина Народна банка.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис обяви, че обмисля възможност за преждевременно отстраняване от поста на гуверньора на централната банка. Държавният глава разкритикува Димитриадис за това, че неадекватно и некомпетентно е изпълнявал служебните си задължения и че доста е отсъствал в чужбина. 

Въпреки обвиненията Димитриадис не прие критиките, като изтъкна добрата работа на централната банка с преструктурирането на банковия сектор в страната.

"Политическата намеса в надзорната работа на Кипърската централна банка не благоприятства за възстановяването на доверието към банковия сектор", смята още банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още