IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция призна за провал на преговорите с ЕС

Заради „неблагоприятните нагласи“ на държавите-членки Турция вероятно никога няма да влезе в ЕС, заяви министърът на евроинтеграцията Егемен Багъш

16:42 | 23.09.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турският министър по въпросите на ЕС Егемен Багъш. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският министър по въпросите на ЕС Егемен Багъш. Снимка: Ройтерс

Турция вероятно никога няма да се присъедини към Европейския съюз (ЕС) заради „неблагоприятните нагласи“ на държавите-членки. Това коментира министърът на Турция по европейските въпроси Егемен Багъш, цитиран от EurActiv.com.

Това е и първото признание на толкова високо ниво, че продължилите почти десетилетие преговори между Анкара и Брюксел може и да се провалят, отбелязва изданието, което се позовава на информация, публикувана в британския в. Telegraph.

Багъш се оплаква, че страната страда заради предразсъдъците на останалите еврочленки. Заради нагласите на страните от ЕС Турция е изгубила и домакинството на Олимпийските игри през 2020 г., посочва той.

„Те обаче трябва да осъзнаят, че като ни слагат на заден план, не ни нараняват, а вредят на себе си“, посочва Багъш.

Германия и Франция вече изразиха безпокойството си от допускането на многолюдна мюсюлманска държава в блока. Берлин и Париж се опасяват, че културните различия и размерите на Турция ще й попречат да се интегрира.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле втвърди позицията на Германия през юли, когато коментира, че „Турция не е част от Европа“.

Турция е асоцииран член на ЕС още от 60-те години на ХХ век, но преговорите за присъединяване започнаха едва през 2005 г. Веднага обаче Анкара влезе в спор с Кипър заради окупираната територия на Северен Кипър. Тази година Брюксел възобнови преговорите с Анкара, но Германия ги блокира заради полицейското насилие по време на антиправителствените демонстрации в Истанбул.

Тази година подкрепата на турците за присъединяването на страната им към ЕС падна до 44%, докато през 2004 г. беше 73%, сочат данни на German Marshall Fund.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
ЕС не се разпада, а се смазва алгоритмично целенасочено и контролирано /с проверка и обратна връзка на въздействието/ ... после ще дойде "спасението" -> от мачкащите де ;)))а за протежето... хм... както го казваш - все едно само тя е такава! :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Няма страшно, ЕС се разпада така или иначе, въпреки избора на Меркел, протежето на Ротшийлдови!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
Людени
преди 10 години
При присъединяване на Р. Турция, ЕС ще има сухоземна граница с Иран, Ирак и Сирия .... ЕДНОВРЕМЕННО !Нонсенс !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
Стараейки се да не изразявам пристрастие, бих казал че това е добра новина за нас Българите. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Влизайки в ЕС турската икономика, ще скочи първоначално с 10 %, а след това малко по бавно ще се свие с поне 20%, когато и наложат всички регулации и стъкмистики,които ги готвят там в Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Те до тук си извоюваха неприемането... съдействат за всичко на "който" трябва! Ще си поостанат още малко така!А после, като се изчерпа смисъла от този на който се отчитат за "независимостта си", ще се обединят... но в другата посока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още