IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипърският президент маха шефа на централната банка

Никос Анастасиадис обвини Паникос Димитриадис в неизпълнение на задълженията му

21:01 | 19.09.13 г. 1
Кипърският президент маха шефа на централната банка

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис съобщи, че започва процедура за отстраняване на председателя на централната банка Паникос Димитриадис, предаде АП.

Анастасиадис обвинява Димитриадис в неизпълнение на служебните му задължения и посочва, че “търпението му е свършило”. Президентът на страната допълва, че събира и доказателства срещу Димитриадис, които ще предостави на съдебните власти, за да му бъдат повдигнати и обвинения.

Паникос Димитриадис е назначение на предишното кипърско правителство, а напрежението между него и Никос Анастасиадис датира още откакто президентът встъпи в длъжност и малко след това договори спасителната програма за средиземноморския остров.

Международните кредитори принудиха властите в Кипър да включат притежателите на негарантирани депозити в процеса по стабилизиране на банковата система. Това наложи въвеждането на мерки за контрол на капитала, за да се спре масов отлив на средства от банките.

“Икономиката и нуждите на страната не могат да зависят от капризите на никого. Натъжава ме това да правя такива забележки публично, но търпението ми се изчерпва”, коментира Никос Анастасиадис в интервю за местния канал MEGA.

Президентът обвини председателя на централната банка, че се бави с проучването на надеждността на новите членове на борда на директорите на Bank of Cyprus, както и че твърде много пътува в чужбина.

Междувременно говорител на правителството съобщи, че Димитриадис е бил на почивка в най-критичните моменти от преговорите между Никозия и международните кредитори, както и че кабинетът ще действа след консултация с Европейската централна банка.

На свой ред Паникос Димитриадис коментира, че атаката срещу него представлява опит за подкопаване на независимостта на институцията, която той представлява. Той отрече да е излизал във ваканции в критични моменти и защити пътуванията си до Франкфурт и срещите с ЕЦБ, определяйки ги като “абсолютно необходими” за Кипър.

Що се отнася до проверката на членовете на новия борд на директорите на Bank of Cyprus, Димитриадис коментира, че тя трябва да се направи внимателно, “за да се избегнат грешките от миналото”.

Политическите партии обаче подкрепят отстраняването на сегашния председател на кипърската централна банка, въпреки предупрежденията на европейските партньори на Никозия и на Международния валутен фонд (МВФ), че банковата система е изправена пред допълнителни сътресения.

Въпреки мерките за контрол на капитала, депозитите в банките продължават да се свиват, а проблемните кредити – да нарастват. “Най-голямото предизвикателство пред банките е да се справят с влошаващото се качество на активите”, коментират от МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ами ДА, той си е изпълнил поръчката - може да се оттегли да си харчи намазаното на заслужено и подобаващо място...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още