IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безредици в Атина заради планираните съкращения в образователния сектор

Полицията атакува със сълзотворен газ протестиращи охранители в училищата, учителите излизат на петдневна стачка

13:19 | 16.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Органите на реда в Атина отблъснаха охранители, които се опитаха да влязат в министерството на административната реформа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Органите на реда в Атина отблъснаха охранители, които се опитаха да влязат в министерството на административната реформа. Снимка: Ройтерс

Полицията в Атина прибегна до сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи охранители в училищата, които се опитаха да влязат в Министерството на административната реформа, предаде Ройтерс.

Същевременно в гръцката столица се провежда и стачка на учителите заради планираните мащабни съкращения в образователния сектор, допълва агенцията.

Хиляди охранители от училищата и преподаватели трябва да бъдат включени в т. нар. схема за мобилност на държавни и общински служители, в която през тази година ще „прелеят“ 25 хил. души, заети в публичния сектор. Тя предвижда те да запазят работните си места за определен период от време, в който да се преквалифицират и да си намерят друга работа. В противен случай се предвиждат съкращения.

Преподавателите в гимназиите ще стачкуват през цялата седмица. Учителите в началните училища предвиждат да спират работа за по три часа всеки ден.

Учителите и охранителите в училищата ще се присъединят и към 48-часовата стачка, организирана от най-големия синдикат от публичния сектор ADEDY.

В четвъртък пък започва тридневна стачка на лекарите в държавните болници. Адвокатите също планират двудневна демонстрация заради планираното „отваряне“ на професията им.

В стачките ще участва още персоналът в университетите и социалноосигурителните фондове.

Междувременно гръцкият образователен министър Константинос Арванитопулос заяви пред гръцкото издание Kathimerini, че правителството е направило всичко възможно на учителите, които ще бъдат трансферирани в схемата за мобилност, да им бъде намерена друга работа. Някои от тях вероятно ще се присъединят отново на служба в публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още