IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши рейтинга на ЛУКОЙЛ с една степен при стабилна перспектива

Силните резултати в добива и очакваното запазване на твърдите показатели за кредитоспособността са в основата на рейтинговото действие

11:25 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch повиши рейтинга на ЛУКОЙЛ с една степен при стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция Fitch повиши дългосрочния кредитен рейтинг в национална и чуждестранна валута на НК "ЛУКОЙЛ" до BBB от BBB-, определяйки перспективата по него като стабилна, се посочва в нейни съобщение, цитирано от ИТАР-ТАСС.

От Fitch отбелязват, че повишаването на рейтинга отразява силните резултати на ЛУКОЙЛ в добива, както и твърдите показатели за кредитоспособността, които компанията се очаква да задържи през периода 2013-2016 г.

От рейтинговата агенция очакват, че най-голямата руска частна петролна компания, която през 2012 г. добиваше по 2,2 млн. барела петролен еквивалент дневно, ще запази настоящото ниво на добив на въглеводороди и дори ще го увеличи при силен кредитен профил въпреки ръста на капиталовложенията до 50 млрд. долара, както и на изплащаните дивиденти.

От Fitch оценяват положително разширяването на присъствието на ЛУКОЙЛ в проекти в чужбина, макар че новите проекти на компанията се свързват с по-високи нива на риск.

Оттам добавят, че таванът на рейтинга на компанията в момента се определя от рейтинга на Русия, който също е BBB, и че динамика по държавния рейтинг може да се отрази и на оценката им за ЛУКОЙЛ както в положителна, така и в отрицателна посока.

От рейтинговата агенция отчитат силното присъствие на държавата в петролния и газовия сектор на страната като недостатък за ЛУКОЙЛ, тъй като практиката показва, че държавните компании получават преференции при разработването на нови находища в Русия, където е съсредоточена и 90% от дейността на частната компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още