IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един блогър се бори срещу системата на Путин

Алексей Навални няма шанс да стане кмет на Москва, но едни добри изборни резултати могат да форсират промяната в Русия

08:38 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Навални сред свои поддръжници<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Навални сред свои поддръжници. Снимка: Ройтерс

Руските медии съобщават, че Навални е бил освободен временно само с само една цел: на първите кметски избори в Москва от десет години следва да бъде додадена демократична краска. Преизбирането на кмета и любимец на Кремъл Собянин се счита за предрешено. Навални изглежда да е наясно за себе си, че самият той се експлоатира от Кремъл. "Списъкът продължава", пише той на 23-и юли малко след изненадващото му освобождаване в своя блог във връзка с предполагаемата интелектуална игра на лагера на Путин. "Хамстерът си мисли, че е интелигентен, но всъщност той бяга само на място – в  колелото си".

Борис Немцов, една от водещите фигури на руската опозиция, казва, че едва ли някой си прави илюзии: "Ние всички знаем, че това не са избори. Това е фарс“, казва той. Въпреки това обаче Немцов подкрепя кандидатурата на Навални. „Не става дума за това кой ще бъде следващият кмет. Целта е да се мобилизират избирателите и да спечелят нови привърженици“.

Властите са прилагали подобна стратегия, когато Немцов се е кандидатирал за кмет на Сочи през 2009 г., казва той. Той е бил допуснат в предварително решени избори, за да отпусне въздуха в ограничена форма сред редица опозиционни лидери.

Алексей Навални дължи кандидатурата си не само на неочакваното му освобождаване, но и на щедростта на сегашния кмет Собянин. Роденият в Сибир технократ бе издигнат от Кремъл по време на стопирането на преките избори на поста през 2010 година. Като претендент Навални имаше проблеми да постигне нужния броя на подписите на общинските депутати, необходими за регистрацията му и Собянин му се притича на помощ. Той казал на привържениците си да снабдят Навални с необходимата подкрепа.

Но с това готовността на Собянин да помага на конкурентите си вече се изчерпа. Той не иска да потвърди участие в дебатите, а руските държавни медии акцентират основно на неговата дейност, докато другите кандидати едва се домогват до ефирно време и така нямат шанс да влязат в контакт с избирателите си по телевизията.

А самият факт, че кметските избори ще се състоят сега – две години преди истинския им срок, също се дължи на Собянин. Той подаде оставка през май. Потенциалните кандидати, като русия милиардер Михаил Прохоров, отказват обаче да участват в надпреварата, защото при тези обстоятелства времето нямало да стигне, за да се организира истинска кампания. „Сега Алексей Навални е водещият двигател зад изборите“, казва политическият анализатор Алексей Мукин. „Без него цялата кампания би била безинтересна“.

Останалите кандидати не могат да наберат голяма подкрепа. Дори и Михаил Дегтярев, надеждата на либералнодемократичната партия си спечели скандална известност сред обществото, като предложи жените да имат право на отпуска по време на цикъла им.

За сметка на това 55-годишният Собянин е доста популярен сред народа. С помощта на държавни средства той разкраси парковете в Москва и помогна редица жилища да бъдат санирани. При едно евентуално негово преизбиране той обещава да построи още 79 метростанции и 58 клиники.

Според проучване на общественото мнение на държавния изследователски институт VTsIOM Собянин в момента има подкрепата на 55 процента от гласоподавателите. На второ място следва Навални с 9 на сто. Независими изследвания стигат до подобни резултати. Собянин има нужда от най-малко 50 на сто от гласовете , за да спечели в първия кръг. В противен случай ще има балотаж. Решаващи ще са гласовете на онези, които още не са решили кого да подкрепят. В Москва делът на критиците на правителството е много по-висок, отколкото в останалата част на страната. Дори президентът Путин не успя да достигне до 50 на сто в руската столица по време на президентските избори през 2012 година.

Предизборната кампания е всичко друго, но не и лесна за Навални. Липсващото телевизионно присъствие е само един от проблемите. Професионални строителни работници се катерят по фасадите на сградите, за да отстраняват негови плакати, а политически платени провокатори го обстрелват с домати. Но в сравнение със заплахата от затвор всичко това бледнее. Ако не успее с обжалването, той ще получи и доживотна забрана да заема политически пост.

„Притеснявам се за него“, казва Валентина Кузнецова, пенсионерка, която идва на един митинг с жълта кофа за вода и пудел на име Карамелка. „Той е твърде смел“.

Мария Сенотова, 23-годишен икономист, смята, че добро представяне на Навални на изборите ще покаже на руското общество, че опозиционните кандидати трябва да се вземат на сериозно и не са само интернет звезди, от които се интересуват само интелектуалците. „Много вероятно е Собянин да спечели, но ние се нуждаем от едно движение и не може промяната да се случи изведнъж. Процесът е решаващ“, казва тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още