IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър публикува пътна карта за премахването на мерките за контрол на капитала

На първо време трябва да бъде ограничен рискът от „изтичане“ на големи суми, които в момента домакинствата и бизнесът държат в банките

12:34 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Кипър публикува пътна карта за премахването на мерките за контрол на капитала

Кипър публикува пътна карта за премахването на мерките за контрол на капитала, които въведе преди няколко месеца, за да предотврати отлив от банковия сектор заради спасителната програма за страната. Процесът обаче може да отнеме няколко години, съобщава онлайн изданието euobserver.com.

Вчера финансовотo министерство на средиземноморската държава публикува план от 4 стъпки. След изпълнението им ще бъде възможно свободното движение на капитали вътре и извън страната.

„Кипърските власти потвърждават ангажимента си да премахнат рестриктивните мерки и да осигурят възможност за свободното движение на капиталите тогава, когато това стане възможно“, посочват от ведомството в изявление.

Никозия въведе мерките през март, след като стана ясно, че притежателите на негарантирани депозити ще платят част от цената за спасяването на острова от фалит и преструктурирането на банковия сектор. Правителството не се ангажира с конкретни срокове, в рамките на които да облекчи режимите, но оттогава досега бяха направени няколко стъпки в тази посока.

Опитът на други държави показва, че премахването на рестрикциите пред движението на капиталите е трудна задача. През 2008 г. например Исландия въведе подобни ограничения след колапса на банковата система в страната и те все още са в сила, отбелязва изданието.

В плана на Кипър е предвидено, че на първо време трябва да бъде ограничен рискът от „изтичане“ на големи суми, които в момента домакинствата и бизнесът държат в банките. Втората стъпка е осъществяването на свободни трансфери между банките в страната, третата – изцяло премахване на рестрикциите пред свободното движение на капитали вътре в страната, а четвъртата – възстановяване и на трансграничните транзакции.

Всеки един от етапите, заложени в плана, е обвързан с конкретно изпълнение на различни задачи, включително и с темповете на преструктуриране на банковия сектор.

От кипърското финансово министерство поясняват, че пътната карта е одобрена от международните кредитори, които наскоро приключиха първата си мисия в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още