IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: В спасителната програма за Гърция има дефицит от 11 млрд. евро

Фондът смята, че страната има нужда от ново "подстригване" на дълга

18:19 | 31.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
МВФ: В спасителната програма за Гърция има дефицит от 11 млрд. евро

Очертава се недостиг на около 11 млрд. евро в спасителната програма за Гърция до 2015 г., предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в последния преглед на изпълнението на програмата.

В доклад на фонда, публикуван днес, е записано, че за 2014 г. се очертава дефицит от 4,4 млрд. евро, а за 2015 г. той е още по-голям – 6,5 млрд. евро.

Дефицитът може да се окаже и по-голям, ако се окаже, че очакванията за икономическия растеж на страната са твърде оптимистични или пък ако Атина не успее да постигне целите си за постъпленията от приватизация, коментира ръководителят на мисията на МВФ в южната ни съседка Пол Томсън, цитиран от Wall Street Journal.

„Определено има рискове за икономическите прогнози“, коментира Томсън в конферентен разговор. „Предположението за по-широко възстановяване се базира на допускането, че се възстановят потреблението и инвестициите, както и че ще има широка полотическа подкрепа за спасителната програма, както и че ще се прилагат стриктно необходимите политики“, допълва той.

По думите на Томсън групата на финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) трябва да се срещне и да поеме ангажимент за финансирането на недостига в спасителната програма. Това би могло да се случи до октомври, посочва той.

„Нямам съмнения, че икономиката ще достигне дъното и ще станем свидетели на процес на възстановяване през следващата година“, каза още Пол Томсън.

В доклада на МВФ се посочва също така, че Гърция има нужда от допълнително облекчаване на дълговото бреме, за да се свие публичният дълг до 124% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2020 г. На базата на сегашните прогнози за гръцката икономика според МВФ е необходимо гръцкият дълг да бъде намален с еквивалента на около 4-5% от брутния вътрешен продукт на страната в периода 2014 – 2015 г.

Същевременно миналата седмица представител на ЕС прогнозира, че отсега до края на следващата година се очертава недостиг в програмата за Гърция от около 3,8 млрд. евро заради отказа на централните банки на страните от еврозоната да купуват нови гръцки облигации, когато настъпи матуритета на дълговите книжа, които те държат в момента.

Все пак от МВФ посочват в доклада, че Гърция е постигнала „изключителен прогрес“ в стабилизирането на икономиката и е на правилния път към приключването на рецесията, въпреки мащабните съкращения в публичния сектор и буксуващата приватизация.

От фонда подчертават, че е необходимо да се продължи със структурните реформи, за да се гарантира дългосрочното икономическо възстановяване на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Ще има ново подстригване на гръцкия дълг. Защо ли не съм изненадан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още