IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво научихме от кризата в Гърция?

Или какви поуки трябва да си вземем от грешките, които южната ни съседка допусна

11:36 | 17.06.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тъмни облаци са надвиснали над кристално чистите морета на Гърция.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тъмни облаци са надвиснали над кристално чистите морета на Гърция. Снимка: Ройтерс


Ако гърците бяха толкова убедителни, досега да бяха приключили необходимите реформи. Правителството можеше да инициира преговори между работодатели и синдикати за равно споделяне на тежестта на дълга, включително и намаляване на заплатите и пенсиите. От това щеше да последва допълнително споразумение за преструктуриране на публичния дълг.

Така всички щяха да направят саможертви за постигане на общите цели – либерализиране на професиите, за които е нужен лиценз, за да бъдат упражнявани, и провеждане на цялостна данъчна реформа.

Но вместо да работи със синдикатите и работодателите, правителството се вслуша в съвета на тройката кредитори и буквално разруши системата на колективното трудово договаряне, оставайки работещите на произвола на съдбата. Липсваше механизъм, по който да се стигне до справедлив консенсус относно намаляването на заплатите и пенсиите.

Докато всеки защитаваше безусловно своите права, професиите, изискващи лиценз, останаха все толкова недостъпни за хората, търсещи работа. Поради същите причини нямаше как да се постигне съгласие за провеждане на смислена данъчна реформа.

Правителството се провали и в опита си да извърши структурните реформи. Затова изгуби и доверието на кредиторите. Съответно – тройката остана скептична, че правителството ще успее да доведе до край реформите. Затова принуди Гърция да затегне още повече коланите, за да може да получи така желаната помощ.

Още с първото увеличение на данъчните ставки и намалените държавни разходи икономиката изпадна в рецесия. Твърденията, че държавният дълг е устойчив, се превърнаха във фарс. Но трябваше да минат още две болезнени години, за да бъде преструктуриран.

В момента Гърция търси най-добрия изход от тежката ситуация. Със стартирането на структурните реформи тя си пое глътка въздух. Гръцките лидери сега лобират пред кредиторите за бъдещи дългови опрощения. Ако Гърция и чуждестранните й партньори не се научат от нейните допуснати грешки, то нейното бъдеще ще е още по-трудно.

Важно е другите страни да си вземат поука. Ако го направят, то смелите гръцки граждани могат да бъдат спокойни, че поне на други хора по света няма да им се налага да правят същите саможертви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
ACA
преди 10 години
За мен извода е, че смелите и решителни действия дават по-благоприятен резултат от нерешителните и половинчатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
vankata89
преди 11 години
bgMan завижда че гърцитге бачкат по - малко и земат 10 пъти повече от него и аз съм им завиждам но не им желая искам и ние да сме като тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
krez
преди 11 години
Най-важното което научихме е че смелите хора дългове не връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
"Какво научихме от кризата в Гърция?"Лично аз научих първо, че ЕС докара само проблеми на повечето си членове - от всякакъв характер, но най-вече - икономически!После научих, че в този съюз всички са равни, но едни са по-равни от други...Гърците научиха и те туй-онуй... напр., че не е безопасно да закриваш американски военни бази, да купуваш руско оръжие и да се заиграваш с руски геостратегически проекти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 11 години
Ама и ти - нема, нема, па току кажеш на магарето "Чуш!"... :LOL:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
БВП - е гадно нещо - може да удвои дълга дори той да намалява като сума.Ама това е красотата на самопрецакването .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Това, което се случи в Гърция е поредното 999-то доказателство че социализма превръща хората в търтеи и престъпници. Някои много бързо, други по-бавно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Научихме, че политиците имат права да направят с народа "си" всичко... особенно ако е по плана на "другите сили" над тях и им осигурят пълното си съдействие срещу "лапкане"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още