IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската полиция разчиства Таксим със сила

Премиерът Ердоган обяви, че ще преговаря с протестиращите, но очевидно силите на реда се опитват да разгонят активистите

10:03 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тежковъоръжена полиция разгонва протестиращите на площада.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тежковъоръжена полиция разгонва протестиращите на площада. Снимка: Ройтерс

Във вторник сутринта турската полиция провежда голяма акция в покрайнините на площад Таксим. Турските медии и активисти съобщават, че полицията навлиза от страна на квартала Бешикташ в посока на площад Таксим. С багери и сълзотворен газ властите започват евакуация на част от площада, която доведе и до сблъсъци с протестиращи, предаде Ройтерс.

Багерите разчистват барикадите, които активистите бяха издигнали от метални части на близък строителен обект, от поставени от самата полиция мрежи за заграждение и изоставени и разбити по време на уличните боеве автомобили. Демонстрантите са били отблъснати настрани, а бронирани джипове и множество линейки са готови да влязат в действие. 

Както последователно съобщават фотограф на информационната агенция AFP и други кореспонденти, специалните сили продължават акцията си с масирана атака със сълзотворен газ. Те са били подкрепени от оборудвани с водни оръдия бронирани автомобили. Въпреки това  първоначално силите не са се движили в посока на близкия Gezi Park, където стотици антиправителствени демонстранти са създали своя палатков лагер. 

Вълната от протести в Турция се възпламени от бруталното изгонване на протестен лагер в Gezi Park в покрайнините на площад Таксим. Междувременно демонстрациите се насочиха и срещу възприеманото като все по-авторитарното управление на Реджеп Тайип Ердоган и неговата консервативна ислямска партия.

След неколкодневните демонстрации и министър-председателят на страната вече обяви, че ще се срещне с представители на протестното движение. Разговорът е насрочен за сряда, цитираха в понеделник местните медии вицепремиера Бюлент Арънч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още