IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия реже бюджетните си разходи с над 350 млн. евро

Антикризисните мерки са "болезнени, но необходими" и тяхното прилагане трябва да започне по-скоро, смята Младжан Динкич

15:48 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Сърбия реже бюджетните си разходи с над 350 млн. евро

Правителство на Сърбия е съгласувало пакет антикризисни мерки, целящи оздравяване на националната икономика, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на сръбския министър на икономиката Младжан Динкич пакетът включва три части. Първата предвижда съкращаване на разходната част на бюджета с 40 млрд. динара (354 млн. евро), втората - структурни реформи в държавните предприятия, а третата - подобряване на инвестиционния климат в страната.

Министърът поясни още, че бюджетният дефицит през следващата година не бива да надвишава 4,7 процента от брутния вътрешен продукт. Същевременно Динкич изтъкна, че антикризисните мерки са "болезнени, но необходими" и тяхното прилагане трябва да започне колкото може по-скоро. В противен случай с течение на времето ще се налагат  все по-драстични мерки за икономии, които ще "ударят" още по-силно гражданите на Сърбия, подчерта Динкич.

„Намаляване на работните заплати и пенсиите не се планира, но тяхното увеличаване ще бъде ограничено", каза още министърът в интервю за в. "Вечерне новости", цитирано от БТА.  Той предупреди, че в противен случай има риск в Сърбия да се развият събития по гръцкия сценарий. "Правителството няма да допусне това", заяви Динкич.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още