IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър ще получи първия спасителен транш в средата на месеца

Страната е била предупредена от европейските власти за прекомерните си дисбаланси още през 2011 г.

17:47 | 08.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Кипър ще получи първия спасителен транш в средата на месеца

Първият транш от финансовата помощ за Кипър ще бъде отпуснат в средата на този месец, съобщи икономическият еврокомисар Оли Рен, цитиран от световните агенции. Това ще помогне на страната да избегне неконтролиран фалит.

Междувременно Никозия официално се е обърнала към Москва с искане да бъде преструктуриран руският заем за средиземноморския остров. Кредитът в размер на 2,5 млрд. евро беше отпуснат през 2011 г.

Месец преди да поиска спасителна помощ, Кипър е бил предупреден за прекомерните дисбаланси, както и че страната неизбежно ще потърси помощ, съобщи още Оли Рен пред евродепутатите от икономическата комисия на Европейския парламент, цитиран от CNBC.

Рен подчерта, че проблемите в страната са се натрупвали в продължение на години. "Ние трябва да се запитаме защо Кипър се озова в такова тежко финансово положение, че да трябва да иска помощ“, посочи той. „Комисията предупреди Кипър за натрупващите се проблеми и справянето с банковата и фискалната криза през 2011 г.“

Оли Рен изрази съжалението си, че на Кипър са били необходими шест месеца „да приеме тежестта на своето финансово положение“.

Рен заяви, че „дълбокото преструктуриране“ на банковия сектор ще позволи на Кипър да се възстанови и ще подобри устойчивостта и прозрачността на банковия сектор в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още