IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша отново започна да мисли за еврото

Страната сама си поставя по-строги изисквания, преди да започне преговори за присъединяване към зоната

08:57 | 03.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Полша отново започна да мисли за еврото

След като непосредствената опасност за разпадането на еврозоната вече е в историята, в Полша водещи политици възраждат дебата за присъединяване на страната към единната валута. От гледна точка на много хора поне към момента обаче това си остава непривлекателна перспектива, пише в свой анализ Wall Street Journal.


За да може единната валута да придобие отново своя чар, нейните институции - от надзорния орган за наблюдение на регионалните банки до спасителния фонд за страните в нужда, трябва да се засилят неимоверно, е консенсусното мнение в страната. 

Полша трябва да иде далеч отвъд икономическите базови изисквания, които са предвидени за кандидатите за еврозоната, така че страната да е достатъчно подготвена, за да избегне съдбата на Гърция, Испания и други икономически отслабени членки.

"Опасността от срив в еврозоната спадна драстично", казва министърът на финансите Яцек Ростовски в интервю. Това проправя пътя за Полша да реши сама кога и как да започне присъединителните преговори.

"Мислим за това какви промени и какви неща трябва да направим", каза министърът. "Ние търсим стандартите, които сами да ни убедят, че Полша е достатъчно подготвена наистина да се възползва от членството".

Преди шока от финансовата криза през 2008 г. и началото на дълговата криза в Европа  Полша и други бивши комунистически страни в Централна и Източна Европа показваха сериозен интерес към членство в еврозоната, защото вярваха, че това ще им предостави икономическа и политическа сигурност.

Всички тези страни обявиха в контекста си на присъединяването към ЕС, че са готови за приемането на еврото, но без да обявяват времевата рамка за това.

Сега, след като състоящата се от 17 страни еврозона се бори да избегне икономическата рецесия и да се споразумее за нови правила, които да изключат нови сътресения в зоната на единната валута, кандидатите отново претеглят минусите и плюсовете от присъединяването към еврото. С малки изключения те поставиха своите планове в режим на изчакване.

А никъде другаде общественият дебат за членството в еврозоната не се води толкова рязко, колкото в Полша. В много обществени дискусии, парламентарни изслушвания, телевизионни дебати Ростовски, шефът на централната банка Марек Белка и други водещи държавни служители и икономисти са сблъсквали мнения по въпроса какви промени са необходими, за да може Полша наистина да има полза от членството си.

Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още