IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел заплаши Унгария със съд

Барозу призовава Орбан да отмени ограничаването на правомощията на унгарския Конституционен съд

22:30 | 12.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел заплаши Унгария със съд

Европейската комисия (ЕК) планира да започне съдебен процес срещу Унгария заради приетите от Будапеща поправки в конституцията, които ограничават пълномощията на унгарския конституционен съд, предаде Ройтерс.

В писмо до премиера на Унгария Виктор Орбан председателят на комисията Жозе Мануел Барозу отбелязва, че комисията „ще бъде принудена да предприеме необходимите стъпки, за да започне процедура на намеса в тези случаи, когато това е необходимо”. Освен това в текста се отбелязва, че като за начало ще бъде проведен анализ на поправките за тяхното съответствие с европейските закони.

След приключване на одита, ако е уместно, "комисията трябва да предприеме необходимите стъпки, за да започне процедура за нарушение", се казва в изявлението от Брюксел. 

В писмото си обаче Барозу апелира спешно Орбан и унгарското правителство да отговорят на загрижеността на Брюксел и да вземат предвид забележките. Това е "в интерес на Унгария и на ЕС като цяло", се казва в изявлението.

В писмото си Барозу преди всичко има предвид ограничаването на правомощията на унгарския Конституционен съд. Процедурата за нарушение Комисията може да подаде пред Съда на Европейските общности (СЕО).

Унгарският парламент, в който партията на Орбан Fidesz разполага с мнозинство от две трети, одобри спорна конституционна поправка през март въпреки масивната критика в страната и чужбина. Наред с другите неща, правомощията на Конституционния съд в Унгария ще бъдат ограничени: той ще може да проверява само формално законите, но не съдържанието им за тяхната законосъобразност.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Крайно време е ЕС и в тая насока да си покаже личицето!Щото ми писна за всяка глупост да се пита Брюксел. Я само ги погледнете, кое лице поне малко ви е на сърце от тая сбирщина в Брюксел?Щото на мен са ми гадни всичките, барабар с нашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още