IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Словения е изправена пред тежка банкова криза

Необходими са допълнителни усилия, за да бъде избегната евентуална продължителна рецесия и загуба на достъп до финансовите пазари, предупреждава организацията

18:31 | 09.04.13 г. 4
<p>
	Урош Куфер, финансов министър на Словения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Урош Куфер, финансов министър на Словения. Снимка: Ройтерс

Словения е изправена пред тежка банкова криза и дълбока рецесия въпреки последните реформи, разкрива проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирано от CNBC.

“Словения е засегната тежко от балона на пазара на недвижимите имоти, както и от дълговата криза в еврозоната“, се посочва в доклада на ОИСР. Организацията предупреждава също, че усилията на правителството в Любляна да реформира банковия сектор, както и да редуцира дълговото бреме, оказват „негативно влияние върху растежа на страната“.

„Понижаването на публичната и частната задлъжнялост оказва чувствителен натиск върху растежа на фона на тежката финансова криза, нарастването на безработицата и отслабването на износа“, се казва в доклада на ОИСР.

„Въпреки усилията от последната година и половина са необходими допълнителни, фундаментални реформи, които да възстановят доверието и да предотвратят евентуална продължителна рецесия, съпроводена от загуба на достъп до финансовите пазари“, изтъква още ОИСР.

Междувременно страната трябва да продаде нови облигации преди 6 юни, за да покрие финансовите си задължения, съобщи през март новоизбраният словенски премиер Янес Янса.

Словения претърпя колапс на пазара на недвижимите имоти подобен на този в Испания. В същото време лошите кредити в словенските банки са около 7 млрд. евро или около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Въпреки поетите ангажименти за продължаване на реформите ОИСР предупреждава, че страната е изправена пред „сериозна банкова криза, следствие от прекомерното поемане на рискове, слабото корпоративно управление на държавните банки и недостатъчно ефективните инструменти за надзор“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aleks.robert
преди 11 години
Те спасиха изпълнителните директори на гигантските американски банки, причинили световната икономическа криза през 2008г., какво остава за по-горе споменатите от теб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Банкерите по затворите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
alligator_29
преди 11 години
Докато хората плащат данъци, ще спасяваме банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още