IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Кипър не достигат 75 млн. евро, за да избегне несъстоятелност през април

Русия ще преструктурира кредита, отпуснат на Кипър през 2011 г., а кипърският Върховен съд ще гледа на 23 април жалбите срещу преструктурирането на банките

17:38 | 08.04.13 г.
На Кипър не достигат 75 млн. евро, за да избегне несъстоятелност през април

Също днес Путин обаче предложи в помощ на Кипър да бъдат пренасочени онези близо 1 млрд. долара, които са били преведени за последните 4 месеца от чужбина за издръжка на руските неправителствени организации, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Можеше тези немалко средства – 1 млрд. -  да бъдат насочени в помощ на Кипър и не беше необходимо да бъдат одирани нещастните вложители“, подчерта той. Руският президент, който е на посещение в Германия, разчита, че избраният метод за решаване на финансовия проблем в Кипър „е единичен случай и повече няма да бъде прилаган никъде другаде“.

Той изтъкна, че притесненията на руските власти не са свързани с дейността на неправителствените организации, а с финансирането им от чужбина, и добави, че е обсъждал въпроса на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел. „Всичките ни действия са свързани не със закриването на тези организации, не със забраната им, а с поставянето на финансовите потоци под контрол“, тъй като те се използват за финансиране на вътрешнополитическата им дейност, категоричен бе Путин.

Същевременно кипърският Върховен съд днес постанови, че всички жалби срещу изпълнението на решението на Еврогрупата за преструктурирането на двете най-големи кредитни институции в страната - Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank (позната и под местното название Laiki) трябва да бъдат предадени на главния прокурор на страната Петрос Клиридис и на адвоката Алекос Евангелу през следващите 10 дни. Самият Върховен съд ще започне разглеждането им на 23 април, а до момента жалбите са над 50.

Председателят на съдебната институция Петрос Артемис обясни решението ѝ с необходимостта от разглеждането на въпроса за законността на преструктурирането на двете банки.

На днешното заседание на Върховния съд са били анулирани две съдебни решения, приети през миналата седмица, за временно прекратяване на указа на централната банка на страната спрямо Cyprus Popular Bank. Като основание за това е приет фактът, че двама членове на Върховния съд имат родствени връзки с ищците. Двамата са си направили самоотвод и в бъдеще няма да участват в процеса на разглеждане на въпроса за законността на мерките за преструктуриране на банките.

Самият Артемис е роднина на бившия председател на кипърската централна банка Андреас Артемис. Той обаче заяви, че този факт няма да му попречи да води процеса, а останалите членове на съдебната институция са подкрепили решението му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още