IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Кипър не достигат 75 млн. евро, за да избегне несъстоятелност през април

Русия ще преструктурира кредита, отпуснат на Кипър през 2011 г., а кипърският Върховен съд ще гледа на 23 април жалбите срещу преструктурирането на банките

17:38 | 08.04.13 г.
На Кипър не достигат 75 млн. евро, за да избегне несъстоятелност през април

На Кипър не достигат 75 млн. евро, за да бъде избегнато изпадане в несъстоятелност през април, съобщават кипърски телевизии, като се позовават на изявление на директора на националната Сметна палата Реа Георгиу, съобщи РИА Новости.

По думите на Георгиу през април дефицитът на налични средства в хазната достига 160 млн. евро, докато правителството разполага с резерв от 85 млн. евро.

По-рано днес говорителят на правителството Христос Стилианидис не изключи варианта кабинетът да прибегне до вътрешни заеми, включително от централната банка на страната, която разполага с резерви от 230 млн. евро. В края на 2012 г. кабинетът вече зае средства от държавните компании. „Правителството ще направи всичко възможно, за да няма проблеми с изплащането на заплатите и пенсиите в края на месеца“, увери Стилианидис.

Кипър се съгласи на мерки за значително свиване на разходите и за преструктуриране на банковата система, срещу които трябва да получи спасителна финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд на стойност 10 млрд. евро, но първият транш от средствата се очаква да бъде отпуснат през май.

Междувременно руският президент Владимир Путин съобщи, цитиран от агенция Прайм, че по молба на Европейската комисия страната му е взела решение да преструктурира отпуснатия на Кипър кредит на стойност 2,5 млрд. евро.

„Даваме своя принос. В края на по-миналата година отпуснахме на Кипър държавен кредит в размер на 2,5 млрд. евро и по молба на ЕК взехме решение за преструктурирането на този дълг. Това е нашият реален принос към решаването на кипърския проблем“, посочи Путин. Той обаче не уточни условията за преструктурирането на кредита.

Условията, обсъждани от Русия и Кипър на проведените през март преговори, бяха за удължаване на срока на изплащането му с 5 години и понижаване на лихвата до 2,5% от настоящите 4,5%, като това е равносилно на отписване на 10% от сумата по дълга.

Началникът на профилния департамент в руското министерство на финансите Константин Вишковский е уточнил днес пред журналисти в Москва, че посочените условия са били предложени от Кипър.„Смятам, че тези условия могат да бъдат взети за основа. А преговори още не са провеждани. Вземайки предвид изказването на президента, смятам, че те ще започнат в близко бъдеще“, каза Вишковский.

Той добави, че освен с преструктурирането на кредита не е запознат с каквито и да било други мерки за подкрепа на Кипър от страна на Русия.

Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още