IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови скандали за разграбване на Cyprus Popular Bank

Мениджъри са скрили писмо от централната банка с предупреждения за поетите рискове от инвестиции в гръцки ценни книжа

15:29 | 05.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Нови скандали за разграбване на Cyprus Popular Bank

Специална комисия в Кипър взема под лупа секретни протоколи от парламента, свидетелстващи за разграбването на Cyprus Popular Bank, втората кипърска банка според пазарната капитализация, която е позната и с местното й наименование Laiki, пише кипърският вестник "Филелефтерос", цитиран от БТА.

Данни за това са били депозирани в кабинета на председателя на парламента Янакис Омиру от трима членове на управителния съвет на банката, която трябва да бъде закрита съгласно споразумението с кредиторите на страната.

Става въпрос за огромен скандал в Laiki и за милиарди евро, изтекли от Кипър и стигнали до Гърция, са заявили тримата пред парламентарната комисия, отговаряща за институциите.

Според тях от данните се виждало, че в скандала е замесена група от хора, минала през ръководството на банката. Когато тримата били помолени да назоват имената на виновните, те изразили опасения за собствения си живот, като казали пред депутатите, че рискът, който трябва да поемат, е много голям.

След указания на главния прокурор те огласили данните, в които имало и имена. На разследващата комисия са били предадени и протоколи от бурното заседание на парламентарната финансова комисия, състояло се на 17 май 2012 г., на което е взето решение за отпускане на държавна помощ в размер на 1,8 млрд. евро на банката.

Финансовата парламентарна комисия е заседавала при закрити врата в присъствието на председателя на висшия законодателен орган, на лидерите на партии и 31 депутати.

В протоколите имало сигнал от изпълнителния директор на Laiki Христос Стилианидис, че неговият предшественик Евтимиос Булутас е скрил от управителния съвет на банката писмо от централната банка, с което финансовите институции на острова се предупреждавали за поетите от тях рискове, след като са инвестирали гръцки ценни книжа.

Още вчера стана ясно, че и в Bank of Cyprus са били унищожени важни документи, свързани със скандални мащабни покупки на гръцки облигации, които са довели до ръба на фалита цялата банкова система на острова.

По данни на одиторите от Alvarez & Marsal става дума за компрометиращи документи, съхранявани в електронен формат. Унищожаването им е дело на лица, които могат да бъдат подведени под наказателна отговорност за безотговорно придобиване на гръцки държавни облигации от банката.

Както е известно, гръцкият дълг бе подложен на преструктуриране, което доведе до огромни загуби за притежателите му.

От Alvarez & Marsal добавят, че „двама директори в банката са одобрили посочените решения, а някои членове на Комисията за управление на риска не са имали банков опит и необходимата професионална подготовка за професионално изпълняване на функциите им“. Одобрението от страна на директорите „е попречило на комисията да получи разяснения, отнасящи се до инвестициите в гръцки облигации“, твърдят от консултантската компания.

Припомняме, че според първоначалното споразумение с Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка Кипър възнамеряваше да въведе еднократен данък върху всички депозити в банковата система на острова.

Впоследствие обаче парламентът на страната отхвърли категорично този план, а политическите лидери се договориха с „тройката“ кредитори за оздравяване на банковата система. Cyprus Popular Bank се предвижда да  бъде закрита, а здравите ѝ активи ще бъдат прехвърлени в Bank of Cyprus.

По-рано от централната банка на страната бяха обявили, че отписването на суми по депозитите на стойност над 100 000 евро в Bank of Cyprus ще достигне 37,5%. Първоначално банката ще замени посочения процент с акции, а върху още 22,5% от общата сума по негарантираните депозити няма да бъдат начислявани лихви. Предполага се, че в бъдеще и тези средства ще бъдат заменени с акции.

Върху оставащите 40% от стойността по депозитите над 100 000 евро ще бъдат начислявани лихви, като средствата се замразяваха в банката до нормализирането на ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още