IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се надява на край на рецесията

Възстановяването ще започне още през следващото тримесечие, заяви премиерът Андонис Самарас

21:39 | 04.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Самарас: &quot;Резултатите ще бъдат видими през следващото тримесечие&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Самарас: "Резултатите ще бъдат видими през следващото тримесечие". Снимка: Ройтерс

В изпадналата в тежка криза Гърция расте оптимизмът, че на дългогодишната рецесия скоро ще бъде сложен край.

„Възстановяването е започнало, а резултатите ще бъдат видими през следващото тримесечие", заяви премиерът Андонис Самарас в четвъртък в Атина. И на пазара на труда  има проблясъци, смята Самарас. 

Така например за първи път през март броят на новоназначените надминава броят на съкратените работни места. "Но ситуацията все още е критична и крие много трудности, пред които ще бъдем изправени", заяви Самарас, цитиран от DPA.

Това се случва за първи път, откакто икономиката започна да се срива преди три години.  Гърция има най-високата безработица сред европейските държави, които използват еврото. Тя е повече от 26 на сто като от 2010 г. всеки ден се губят близо хиляда работни места. 

Според оповестени днес данни на министерството на труда през миналия месец са били наети 37 хиляди души, а 28 хиляди души са били съкратени.

Данните са от заработила едва през март платформа EDV на министерството, която оценява движението на пазара на труда в реално време. Работодателите са длъжни да регистрират в нея новонаети и съкратени служители.

"Особено приятно е, че първите положителни сигнали на пазара на труда са свързват с други положителни развития", съобщи министърът на труда Янис Вруциспри представянето на новата система.

След началото на дълговата криза преди три години положението на гръцкия пазар на труда постоянно се влошаваше. С равнище на безработица от 26% страната има най-високо равнище на безработица в целия ЕС. Повече от половината младежи за без работа.

Междувременно днес представители на Тройката международни кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка и МВФ започнаха нов кръг разговори с гръцки представители по въпроса за исканите рестриктивни мерки и реформи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Да отговари на въпроса ЗАЩО и до кога .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още