IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър ще реже разходи, възрастта за пенсиониране се вдига

Според медии в страната споразумението с кредиторите е готово и ще бъде подписано в сряда

19:00 | 01.04.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кипър ще реже разходи, възрастта за пенсиониране се вдига

Кипърското правителство и Тройката международни кредитори са се договорили за кредитното споразумение, което по всяка вероятност ще бъде подписано в сряда, разкрива електронното издание на кипърския гръцки вестник "Филелефтерос".

Вестникът разполага с копие от споразумението, предвиждащо увеличаване на данъци, намаляване на заплати, съкращаване на държавни служители, приватизация и оползотворяване на бъдещи приходи от разработване на въглеводородните залежи на страната с цел осигуряване на стабилност на държавния дълг.

Меморандумът поставя за цел намаляване на бюджетния дефицит до 2,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2013 г. За целта се налагат допълнителни рестриктивни мерки на стойност 351 милиона евро, или 2,1 на сто от БВП.

Като дългосрочна цел се посочва постигане на бюджетен излишък от 4 на сто от БВП до 2017 г. и задържането му на тези нива.

Според публикацията в споразумението са предвидени приходи от облагане на имотите в размер на поне 70 милиона евро, увеличаване на корпоративния данък от 10 на 12,5 на сто, намаляване на заплати в публичния сектор и намаляване на броя на държавните служители до 2016 г. с поне пет хиляди чрез замразяване на нови назначения.

Предвижда се също вдигане на възрастта за пенсиониране с две години за различни категории работещи, както и да се набавят приходи от приватизация в размер на 1,4 милиарда евро за периода 2013 г. - 2016 г.

"Филелефтерос" посочва, че в документа е записано още увеличаване на акцизите и на данък добавена стойност (от 17 на 19 на сто), както и поскъпване на държавните услуги със 17 на сто.

Асошиейтед прес цитира правителствения говорител Христос Стилианидис, който днес заяви, че Никозия е успяла да договори увеличаване на крайния срок за постигане на бюджетен излишък от 2016 г. на 2017 г.

Стилианидис допълни, че правителството се опитва да увеличи срока с още една година.

Кипърските преговарящи ще търсят начин да се даде на компаниите достъп до 40 на сто от депозитите им на стойност над 100 хиляди евро в най-голямата банка на острова, които в момента са замразени заради споразумение за преструктуриране.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
SPART
преди 11 години
M-дам...най-добре морето да се разтвори и да си прибере версиите!:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
alligator_29
преди 11 години
С всеки изминал ден става все по интересно. Май е свършено със бесплатните лекарства :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още