IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на нерви за спасяването на Кипър - блъфове, капани и бонбонки

Борбата за милиардните помощи за Кипър показва колко безмилостни могат да бъдат в отношенията си спасители и спасени. Welt am Sonntag развежда зад кулисите

11:44 | 01.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. Снимка: Ройтерс

Планът от осем точки

Малко след това Визер и Асмусен получават обаждане от шефа на канцеларията на президента, който моли за нов разговор. На седмия етаж вече заседава високопоставена експертна група, два етажа по-долу чакат Ван Ромпой, Лагард и Драги.

В действие влиза и „дипломация на совалката“. В рамките на четири часа Асмусен, Визер и Рен разработват с кипърския министър на финансите план от осем точки, който по-късно ще формира приложение за обръщението на финансовите министри.

Планът съдържа искания, които кипърците наскоро категорично отхвърляха: Laiki Bank се закрива, сметките над 100 000 евро до голяма степен се губят, а останалата част се прехвърля в Bank of Cyprus, чиито клиенти ще бъдат таксувани с данъка, ако имат по-големи суми. Генерален данък за влоговете, който кипърското правителство винаги е предпочитал, най-накрая е извън масата на преговорите. А в края на краищата ЕЦБ дава в замяна гаранции за продължаваща подкрепа за кипърските банки.

Това осигурява възможна компромисна позиция, но все още президентът на Кипър не я е одобрил. Срещата на Еврогрупата, която трябваше да започне в 18 часа, се отлага все повече. Шойбле и други министри на финансите чакат в сградата на Съвета, без да се намесват. Нетърпението се разпространява. Някъде по това време Лагард раздава своите дражета M&M. Тя е приятелски настроена и се опитва да изгради мостове в тази безизходица.

Към 22 часа Диселблум обявява на финансовите министри междинните резултати от разговорите: „Няма напредък". И докато на осмия етаж, където е кипърският президент, е сервирана и вечеря, министрите остават гладни и нетърпеливи: те искат да дадат на кипърците окончателно предложение в писмен вариант, след това да се върнат по хотелите си и да се срещнат отново в седем часа сутринта. Изведнъж обаче се появяват сигнали за компромис. След полунощ евротогрупата отново се събира и нещата започват да се придвижват напред. Финансовите министри съставят изявление от две страници изявление, в основата на съгласието е договореният в началото на вечерта план с осем точки: Laiki се затваря, Bank of Cyprus се преструктурира, малките спестители остават пощадени.

Епилог

В Кипър все едно всички имат махмурлук. Въпреки че  Bank of Cyprus е спасена, загубите за клиентите са толкова болезнени, че редица богати частни лица ще обърнат завинаги гръб на острова, също както и много компании. Първата сделка би била много по-добра за острова, цитира Wall Street Journal правителствен представител. "Ние блъфирахме и загубихме. Това е фиаско". 

Във федералното правителство всички изглеждат доволни. Вече е решено онова, за което Берлин е настоявал от самото начало. При втория опит надделява преди всичко Лагард, но по този начин и Шойбле. Автоматизмът, че данъкоплатците трябва да плащат за всички проблеми на банките, бе разбит от тях двамата. Популярността на Германия в Европа обаче отново пострада. Шойбле е възприеман като МВФ-то на Лагард - сред получателите на помощта те традиционно са доста мразени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още