IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на нерви за спасяването на Кипър - блъфове, капани и бонбонки

Борбата за милиардните помощи за Кипър показва колко безмилостни могат да бъдат в отношенията си спасители и спасени. Welt am Sonntag развежда зад кулисите

11:44 | 01.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. Снимка: Ройтерс

Втора серия

И изведнъж всички се забързаха. В петък вечерта кръгове, близки до Тройката, лансираха  възможно пакетно решение: закриване на Laiki Bank плюс модифициран данък за влоговете, които не натоварват тези под 100 000 евро. Парламентът на Кипър одобри съответния Закон за сетълмента. В събота следобед говорителят на кипърското правителство потвърждава подробности по споразумението: 20% данък за депозити в Bank of Cyprus, четири процента за другите банки.

В европейските среди се заговаря за приближаващо споразумение, което трябва да бъде взето от Еврогрупата в неделя вечерта. Дали натискът е оказал влияние? Кипърската съпротива може би е пречупена? "Преговорите за сключване на процеса за адаптация на Кипър са на прав път", казва Асмусен пред Bild am Sonntag.

Но когато този брой е по будките, оптимизмът вече го няма. Още в събота вечер представителите на Тройката, включително Асмусен и влиятелният координатор на работната група Томас Визер се срещат. На вечерята се оказва, че ситуацията отново е извън контрол: Обратната връзка от представителите на Тройката от Никозия дават съвсем малко надежда.

Кипърците отново са станали неотстъпчиви по основната тема – налога за депозитите. До 1 часа през нощта продължават разговорите и в крайна сметка е ясно: финалът в неделя няма да бъде просто разходка.

Страх от поредния финт

След десет часа хората от Тройката около Асмусен и Визер предават информацията си на делегациите на Франция и Германия, на президента на Европейската централна банка Марио Драги и на председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой. В 12 часа в кабинета на Ван Ромпой на петия етаж се събират той, Драги и председателят на МВФ Лагард.

Но кипърската делегация закъснява.  Високопоставените представители на ЕС се опасяват от нов трик и вече са кисели, когато президентът Анастасиадис и неговата делегация най-сетне се появяват към 14 часа. Недоверието е голямо. Ван Ромпой кани директно кипърския президент на личен разговор на четири очи.

Към 15 часа на осмия етаж на сградата на парламента се сервира късен обяд. На него присъстват Анастасиадис, Лагард, Драги, ван Ромпой, шефът на Еврогрупата Диселблум и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. По-високопоставена среща на ЕС не може да има. Сервират се агнешко и пълнени картофи. И ясни послания.

Кипър трябва да преструктурира своите банки и да намали непропорционално големия си финансов сектор, чува Анастасиадис. И се усеща безмилостно пресиран. Цели три пъти по време на двучасовия разговор той заплашва с оставката си. Длъжностните лица на ЕС обаче остават напълно безразлични към това. Срещата се разтуря без резултат. Преговорите са на ръба. Все по-вероятен изглежда първият банкрут на страна от еврозоната.

Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още