IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на нерви за спасяването на Кипър - блъфове, капани и бонбонки

Борбата за милиардните помощи за Кипър показва колко безмилостни могат да бъдат в отношенията си спасители и спасени. Welt am Sonntag развежда зад кулисите

11:44 | 01.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. Снимка: Ройтерс

Европейците изглеждат изнервени и се съмняват, че кипърското правителство наистина има жизнеспособен план "Б", за който непрекъснато се говори. Представители на Тройката нетърпеливо се опитват да достигнат до Сарис. Но той остава до петък сутрин в Москва и не е на разположение на преговарящите западняци.

Междувременно в Кипър президентът Анастасиадис лансира отново идеята за "фонд" Солидарност ". За тази цел, наред с други неща, в плана ще бъде въвлечен и пенсионният фонд на острова се – но най-важното – сметките, ще бъдат пощадени. Лидерите на ЕС до канцлера Меркел намекват бързо, че намират този план за неприемлив. "Това няма да проработи", се казва и в кръга на Тройката.

Там и без това вече са раздразнени от правителството на Кипър, което информира на час по лъжичка за плановете си, а подробностите за План Б представителите на Тройката научават по същество от кипърските медии, в които спекулациите са през час. Политиците в Никозия възприемат през тези дни европейците като безкомпромисни и непоклатими и смятат, че алтернативните им предложения въобще няма да бъдат взети предвид. Това е една загубена седмица.

Ролята на ЕЦБ 

За засилване на налягането в котела грижа полага и една институция, която в предишните спасителни планове винаги е играла централна роля, но често остава на заден фон - Европейската централна банка (ЕЦБ).

В предходните месеци тя е направила всичко, за да успокои ситуацията в Европа: тя предвиди неограничени покупки на държавни облигации за Испания или Италия, а след като страните от еврозоната през миналата година в продължение на месеци не успяваха да постигнат компромис за новия транш за Гърция, ЕЦБ превеждаше на страната извънредни заеми (ELA), с които поддържаше банките търпеливо на повърхността.

Но в случая с Кипър, червената линия на ЕЦБ е премината - ELA са допустими само за платежоспособни банки – критерий, на който Laiki и Bank of Cyprus не отговарят. А без европейски спасителен план, помощта не може да дойде. След вето Управителният съвет на ЕЦБ отказа на Кипър допълнителна помощ.

И докато иначе мълчаливият борд на ЕЦБ не дава изявления за подобни решения, този път съветът на гуверньорите дава знак – в комюнике е обявено, че на свое заседание той е решил да гарантира предоставянето на спешни ликвидни средства на кипърските банки до понеделник.

След тази дата спешните ликвидни средства (или програма ELA) "могат да се доставят само, ако съществува програма на ЕС и МВФ, гарантираща платежоспособността на засегнатите банки". В такъв случай големите банки на страната биха фалирали. За кипърци това значи – играта на време вече не е вариант.

Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още