IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на нерви за спасяването на Кипър - блъфове, капани и бонбонки

Борбата за милиардните помощи за Кипър показва колко безмилостни могат да бъдат в отношенията си спасители и спасени. Welt am Sonntag развежда зад кулисите

11:44 | 01.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. Снимка: Ройтерс

Една загубена седмица

Онова, което се случи след това, не бе очаквано от никого. Делегациите още не си бяха отспали, когато из цяла Европа избухна бурна вълна от негодувание. Данъкът за малките вложители се сблъсква с отпор в цяла Европа. На уверенията от Берлин и Франкфурт, че самите кипърци са настоявали за това правило, никой не вярва.

Твърде абсурдно изглежда, че едно правителство не се е погрижило за малката и средната класа на собствената си страна. Канцлерът Ангела Меркел също намеква пред свои съратници, че не е много ентусиазирана от резултата, който финансовите министри донесоха в Брюксел.

И в Кипър сделката се приема зле. Може да се спекулира дали това се дължи на внезапно появилата се загриженост за дребните спестители или пък на надеждата предвид предвид недоволството на европейците да се стигне до по-изгодното решение. Във всеки случай парламентът в Никозия отхвърля постигнатия в Брюксел компромис във вторник вечер - с единодушие. "Те са планирали това от самото начало, за да ни изнудват", твърди един от участниците в преговорите по-късно.

Шефът на Еврогрупата Диселблум се опитва да спаси това, което може да бъде спасено. Бързо се свиква телеконференция на министрите на финансите. Холандецът предлага депозитите под 100 000 евро да не бъдат пипани, за сметка на това обаче по-силно да се натоварят по-високите салда.

По време на разговора комисарят Рен смята колко високи трябва са данъците за по-заможните, с цел постигане на необходимите 5,8 млрд. евро: 15,6%.

Но кипърският финансов министър Сарис отвръща суховато, че няма мандат да преговаря по тази тема. „Ние търсим нови източници на пари", казва той на английски език. Няколко пъти е запитан: „Какви нови източници?", но Сарис не пояснява. След три часа телеконферентната връзка е прекъсната. Прогрес: никакъв.

Кипър се надява на помощ от Москва

Как в Никозия си представят новите източници на приходи, става ясно във вторник: Сарис лети до Москва, за да преговаря с руското правителство. Москва вече подкрепи Кипър през 2011 г. с кредити за над 2,5 млрд. евро. Сега кипърци се надяват на нови помощи, в крайна сметка най-вече богати руснаци са паркирали много пари в банките на острова и може да ги загубят. Но първоначалните разговори не дават резултат.

По телевизията дават образа на министър на финансите на една страна – джудже, което по време на обиколката си за просия в голямата Москва изглежда като загубено.

Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още