IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Войната на нерви за спасяването на Кипър - блъфове, капани и бонбонки

Борбата за милиардните помощи за Кипър показва колко безмилостни могат да бъдат в отношенията си спасители и спасени. Welt am Sonntag развежда зад кулисите

11:44 | 01.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. Снимка: Ройтерс

Ръководителят на МВФ Лагард държи на своята линия: тя иска да се съсредоточи върху двете големи банки - чиито инвеститори следва да загубят до 40% от парите си, като само спестявания под границата за защита на депозитите от 100 000 евро ще останат непокътнати.

Рен пледира за повече солидарност

Комисарят Рен отново настоява за "данък солидарност" за всички банки. Това би било предпочитан вариант и за кипърци, за които, както скоро ще стане ясно, тежките орязвания за някои големи инвеститори ще са истински кошмар.

Дискусията за налога отново се стеснява. В следващите десет часа пазарлъците са за всеки процентен пункт. Около полунощ се очертава конкретно предложение: 12,5% данък върху депозитите над 100 хил. евро, 3,5% - за по-малките.

Финансовият министър на Малта Едуард Шиклуна, който седи до Шойбле, разказва по-късно: „Минаха почти десет дълги часа, преди душата и тялото на кипърския министър на финансите да са достатъчно уморени, че той да се съгласи на споразумението". За него това било урок за цял живот.

За пословичния пистолет в главата, за който спомена Шиклуна, в Берлин, разбира се, никой не иска да знае нещо. Но че Шойбле може да бъде твърд като желязо, когато се стигне до там, всички тук го знаят. И че при това той може да притиска до край хората, за разлика от Лагард.

С постигнатия компромис председателят Диселблум отива при Анастасиадис. Половин час по-късно се връща. "Той не го направи", казва холандецът. Кипърецът не приема сделката. Но финансовите министри не позволяват преговорите да бъдат прекъснати. Директорът от ЕЦБ Йорг Асмусен дава на президента да разбере, че централната банка няма да предоставя спешни заеми за местни банки, на жаргон ELA, без да има постигнато споразумение.

По някое време, след 1 часа посред нощ, Анастасиадис може би дори физически се уморява. Той се съгласява на споразумение, но при едно условие: не можел да си представи депозитите над 100 000 евро да се облагат с двуцифрен налог.

"Депозитите под 100 000 евро въобще не го интересуваха", казва участник в преговорите. В 3:30 в тази съботна сутрин се стига до споразумение: За депозити, по-малки от 100 000 евро, размерът на данъка ще е 6,75 на сто, а за тези над 100 000 евро - до около 9,9%. Това ще донесе в хазната 5,8 млрд. евро. Германците също са съгласни, а Диселблум обявява резултата. Сделката е налице, а финансовите министри летят към домовете си.

Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още