IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на нерви за спасяването на Кипър - блъфове, капани и бонбонки

Борбата за милиардните помощи за Кипър показва колко безмилостни могат да бъдат в отношенията си спасители и спасени. Welt am Sonntag развежда зад кулисите

11:44 | 01.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. Снимка: Ройтерс

По някое време е достигната точката, в която само сладките могат да помогнат. Настроението на петия етаж на сградата Justus Lipsius в Брюксел в този късен час е на толкова ниска точка, че Кристин Лагард усеща, че нещата не може да продължават така. За разведряване на атмосферата ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) раздава на своите партньори в преговорите бонбони M&M, разказва германският вестник Welt am Sonntag, който позволява да хвърлим един поглед зад кулисите.

Но преди всичко, така казват участници, Лагард успокоява с това два етажа по-нагоре Волфганг Шойбле. Германският министър на финансите става все по-нетърпелив, защото с часове не може да се намеси в преговорите с президента на Кипър - изключително необичайна ситуация за най-силния финансов министър на еврозоната. Шойбле се опасява, че се постига съгласие по сделката, което въобще не е в полза на Германия.

Притеснение, което се оказа неоснователно. Преговорите с Кипър са хаотични и по-лоши от всичко, което досега западняците са преживели с гърците, оплакват се по-късно участниците в дискусиите. Но в края на втората кризисна среща на върха е постигнато споразумение, което е в съответствие с онова, което МВФ и Германия са поискали от самото начало.

Шойбле получава своето, без дори в решителния момент да се намира в залата на преговорите.

Но докато се стигне до тук в ранната понеделнишка сутрин на миналата седмица, присъстващите политици стават свидетели на редица аномалии. След три години на редовни нощни срещи за спасяване на отделни държави от еврозоната, много от участници смятат, че вече са видели всичко.

След това обаче идва тежката криза на Кипър - първоначално с компромис, който очевидно не е желан от никого, а след това с няколко дни на тежък спор между страните и провеждана в рядко откровение борба за надмощие. От разговорите на Welt am Sonntag с участници в маратона от заседания се разкрива една внушителна картина за нравите около спасяването на еврото.

Предисторията

Месеци преди решителните нощни заседания в Брюксел започват преговори за съдбата на Кипър. Само че обществеността не забелязва това. Още през миналото лято Кипър подава заявление за помощ към спасителния фонд ESM.

По това време обаче притесненията в цяла Европа са насочени към Испания и Италия, та кой го е грижа за една островна държава с по-малко от 900 000 жители? Тройката от Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ) вече е на място в търсене на решения на проблемите.

Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още