IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ не вярва на румънските власти

Вложители теглят парите си от банките, опасявайки се от въвеждане на антикризисни мерки по примера на Кипър

21:28 | 28.03.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ не вярва на румънските власти

Румънският министър на транспорта Релу Фенекиу призна днес в предаване на местна телевизия, че Международният валутен фонд (МВФ) не вярва на властите на Румъния, предаде БТА.

Представители на мисията на МВФ са заявили по време на среща с президента Траян Бъсеску и с членове на кабинета, че не вярват на властите, които са обещали, че ще изпълнят сключеното по-рано споразумение, но "не са направили нищо".

МВФ взе решение да продължи с още три месеца срока, в който страната трябва да изпълни условията на кредитната програма, за да получи поредния транш. Това отлагане обаче може да доведе до проблеми с изплащането на заплати и пенсии. Още през януари ръководителят на мисията на МВФ в Румъния Ерик де Врийер заплаши, че ако Букурещ не изпълни обещанията, предоставянето на финансова помощ ще бъде замразено.

Председателят на бюджетната комисия в румънския парламент Дан Раду Рушану остро критикува съгласуваната преди четири години с МВФ антикризисна програма, като каза, че "по време на криза не се увеличават данъци и такси, а увеличението на ДДС до 24% и намаляването на заплатите с 25% не може да доведе до икономически растеж".

Споразумението предвижда получаването на 20 млрд. евро кредити, които трябва да удържат на повърхността румънската икономика, изпаднала в "най-тежката криза за последните 60 години", призна бившият премиер Емил Бок.

В замяна на това правителството се задължи от 2010 г. да намали заплатите в държавния сектор с 25%, а пенсиите с 15%, да отмени редица социални програми и да съкрати стотици хиляди държавни служители.

Междувременно в банките в Румъния се забелязва паника във връзка с финансовата ситуация в Кипър, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

След като властите в Никозия се съгласиха с исканията на международните кредитори за облагане с данък на депозитите над 100 000 евро, много притежатели на влогове в Румъния изтеглят парите си поради опасения, че Букурещ може да бъде принуден да приеме кипърския пакет от антикризисни мерки, отбелязва агенцията.

"Получаваме съобщения, че някои клиенти са започнали да намаляват своите влогове, особено тези, които имат над 100 000 евро. Няма причини за изтегляне на депозитите, румънската държава гарантира неприкосвеността на влоговете, в това число и на банка "Марфин Румъния", чийто основен акционер е подлежащата на ликвидация Народна банка на Кипър", увери днес управителят на румънската централна банка Мугур Исъреску. По думите му много спестители също така преместват парите си от малки и средни банки в по-големите.

Управителят на румънската централна банка изрази мнение, че възникналата паника едва ли ще има сериозни последствия за банковата система на страната. "В Румъния броят на тези, които имат на сметка над 100 000 евро, не надвишава 12 000 души. Това не е основната маса вложители", посочи той.

"Няма сходства между положението в Кипър и това в Румъния. Не само че няма прилика, а дори има разлика от земята до небето", заяви Исъреску, цитиран от Аджерпрес. По думите му в Румъния банковата система е около половината от БВП, а в Кипър е почти осем пъти по-голяма от БВП. Той отбеляза също, че Румъния е излязла от ситуацията с прекалено висок дефицит, а Кипър - не, както и че Румъния има под 40 процента държавен дълг, а Кипър има 80 процента и се движи към 100. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
МВФ не се натрапва и не идва на сила! :)Закъсали правителства го МОЛЯТ да подкрепи бюджетния им дефицит :)Да даде ПАРИ, като срещу това иска ПЛАН за здравословен живот :)Трябва много наглост, лицемерие и шизофрения за да прехвърляш проблем от болната глава на здравата!Политическата пропаганда обяснява, как 'лошите' МВФ са виновни за дереджето на лумпенизирания електорат, всякаш МВФ им е нацапало гащичките! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
Доколкото имам спомени когато дойде демокрацията се говореше че Румъния няма дългове. Докато ние имахме сериозни дългове и трябваше да им спрем обслужването - когато Луканов по едно време през 90-та година излезе и обяви мораториум върху външния ни дълг.Също така и Румъния не е преживявала хиперинфлация каквато ние имахме по времето на Виденов.Но не е късно сега да ги връхлетят и двете едновременно. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
blago72
преди 11 години
Браво на румънците, утре като им спрат помощите, ще плащат с вестници, на които ще пише Lei. Ама това Лей ще служи за плащане на държавните заплати...пък в магазина дали ще можеш да си купиш нещо с лей, предстои да видим. Интересно ми, как в държава, която е минала през ада на хиперинфлацията, все още може да се настоява за раздути държавни разходи. Нима не е ясно, че ръст може да има единствено след подобряване на производителността. Всякакви държавни дотации, помощи и субсидии са изключително вредно лекарство и трябва да се предписват след сериозен консилиум, а не под врякането на тълпата пред прозорците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Браво на Дан Раду Рушану, един да им каже на МВФ къде да си заврат "спасителните" мерки. Рушану показа на нашите "послушковци", че и лидер от малка държава може да бъде мъжкар, стига да му стиска. Браво и на Румънците, че са проумели колко могат да вярват на ЕС 'лидерите" и банките им. Не знам, какво още трябва да се случи, за да се събуди и Бай ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
kefal
преди 11 години
Гарантирала била държавата влоговете, ама кой ли вярва? Ако и в Румъния стане проблем като в Кипър, държавата едва ли ще може да гарантира каквито и да е влогове, ще стане като в Кипър, на ден по прашинка, и човек ако има късмет ще може да си получи парите за година-две ... колко му е, търпение и вяра трябва. А тези които не са вярващи теглят докато е време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
ANS9983
преди 11 години
"най-тежката криза за последните 60 години", призна бившият премиер Емил Бок..."Най-голямата криза не беше ли 1989г., когато убиха Чаушеску?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Сините камъни
преди 11 години
По-важно е, дали румънците вярват на МВФ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още