IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отварянето на банките в Кипър върви „по план“

ЕК ще следи ситуацията, но смята, че свободното движение на капитали трябва да бъде възстановено възможно най-скоро

13:25 | 28.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Банковите мениджъри пускат в клоновете малки групи от чакащите граждани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Банковите мениджъри пускат в клоновете малки групи от чакащите граждани. Снимка: Ройтерс

Кипърските банки преживяха нормално първите няколко минути след възобновяването на дейността си. "Всичко върви добре, аз съм доволен", каза кипърският народен представител Продоромус Продрому в първата си оценка за ситуацията в Никозия. Политикът се намира на централния площад в центъра на кипърската столица, за да наблюдава отварянето на банковите клонове.

В репортаж по държавната телевизия (PIK) той заяви: „Ако това продължава така, ние ще бъдем в състояние да кажем: Всичко върви по план". 

Регионалните мениджъри на банките в повечето случаи са пред входовете на финансовите институции и пропускат клиентите на малки групи. "Няма инциденти", обобщи впечатленията си управител на клон на Bank of Cyprus в центъра на Никозия, цитиран от Ройтерс. 

Световните медии също следят с огромен интерес ситуацията в Кипър, след като банките на острова днес отвориха врати след близо две седмици пауза. Във всяка банка има по една камера на чужда медия, съобщава в. "Филелефтерос".

"Полицията в Кипър е на крак, банките отвориха", коментира BBC, отбелязвайки, че преди да отворят банките, не е имало признаци за големи опашки пред тях. CNN е излъчила кадри от входовете на банките, а в сайта си американската медия пита как ли пазарите ще приемат отварянето на кипърските банки. 

Подробности отразява и американският New York Times, в чийто сайт под заглавие "Спокойствие цари в Кипър, докато банките се готвят да отворят", пише още: "Торби с пари се трупат пред офиса на банков чиновник, а мениджър с тъмен костюм стои на входа, давайки знак на пенсионер, който се опитва да влезе вътре".

Хората в Кипър реагират особено спокойно на възобновяването на дейността на банките. Опасенията за паническо теглене на депозити засега не се сбъдават, благодарение на предупрежденията, които се излъчват в продължение на часове по радиото и телевизията и на многократно повтаряните пояснения, че всеки клиент ще може да изтегли по най-много 300 евро, посочва и германският икономически всекидневник Handelsblatt. 

Междувременно Европейската комисия заяви, че ще следи отблизо контрола върху капиталите, въведен от Кипър.

"Еврокомисията ще наблюдава отблизо заедно с кипърските власти, други държави-членки, Европейската централна банка и Европейския банков орган прилагането на наложените ограничителни мерки върху движението на капиталите", се посочва в официално изявление на институцията.

"Комисията ще настоява във всеки момент рестриктивните мерки да са строго пропорционални на легитимните цели за предотвратяване на непосредствения риск за финансовата стабилност на Кипър и да са строго ограничени по продължителност за времето, което е необходимо за тази цел", продължава комисията в изявлението си.

За пръв път от дванадесет дни насам банките в страната ще работят с клиенти, но само за шест часа - от 12 до 18 часа местно време. Новите мерки ще действат 4 дни, но може да бъдат продължени, поясни преди това Янос Деметриу, ръководител на одита в централната банка. В публикуваното късно вчера решение обаче не бе посочен никакъв срок, а само се посочваше, че "ограничителните мерки ще бъдат премахнати постепенно според оценката на моментната ситуация".

Припомняме, че от банкоматите вече ще може да се теглят до 300 евро на ден, докато в последните дни на някои банкомати тази сума бе свита до едва 100 евро. В рамките на страната банковите карти ще може да се използват без ограничения, но ако някой иска да плаща с карта, докато е в чужбина, не може да надхвърля 5000 евро на месец. При пътуване в чужбина ще може да се изнасят не повече от 1000 евро в брой при всяко излизане.

Ограничителните мерки са безпрецедентни за еврозоната, а редица анализатори смятат, че единната валута навлиза в напълно непознати регулаторни територии.

"Въпреки че наложените ограничителни мерки изглеждат необходими в сегашните обстоятелства, свободното движение на капитали трябва да бъде възстановено колкото е възможно по-скоро в интерес на кипърската икономика и на единния пазар в Европейския съюз", пояснява още ЕК в изявлението си. 

Снимки от банковите клонове вижте в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
Заглавието на материалът е подвеждащо!Далеч по-реалистично звучи:"Затварянето на банките в Кипър върви по план ";))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Германски митнически служители са открили кроасани със скъп пълнеж - банкноти с номинал от 500 евро на летището във Франкфурт, съобщават немските издания.Митническите власти посочват, че се измислят все по-оригинални начини за нелегален пренос на валута.Банкнотите от по 500 евро, скрити в кексове, шоколадови сладкиши или кроасани, са били изнасяни нелегално от Германия седем пъти дневно.През 2012 година на летището във Франкфурт са били предотвратени 2588 опита за нелегален пренос на валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още