IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Врагът в мен

Като шеф на еврогрупата Йерун Диселблум досега се къпеше в слава. До гафа с темата „Кипър“

17:01 | 26.03.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Имиджът на Диселблум&nbsp;като кризисен мениджър вече има видими драскотини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Имиджът на Диселблум като кризисен мениджър вече има видими драскотини. Снимка: Ройтерс

В началото на ноември той стана новият пазител на холандската хазна. Преди това бил говорител на фракцията по въпросите за образованието, младежта и интеграцията. За много граждани той е известен най-вече с борбата си срещу видеоклиповете, в които е показвано насилие.

Сега Диселблум отново трябва да се бори – на два фронта. Кризата далеч не е свършила. В същото време обаче имиджът му като кризисен мениджър вече има видими драскотини. Дори и в Европейската централна банка (ЕЦБ) не са никак ентусиазирани от последните му изявления.

„Участието на кредиторите и собствениците на сметки в спасяването на местни банки е изолиран инцидент, а не план за бъдещи кризи“, заяви членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре пред френската радиостанция Europe 1. „Мисля, че онова, което заяви г-н Диселблум, е нещо нередно".

Кьоре подчерта, че ситуацията в Кипър не е сравнима с други страни. "Случилото се в Кипър не е модел за останалата част от Европа, тъй като ситуацията е достигнала такова ниво, което не може да се сравни с която и да е друга страна. Аз не виждам защо ние трябва да използваме същите методи другаде".

Според него от случая с Кипър трябва да се изведе поуката, че банките ще трябва да бъдат по-добре контролирани. "Ето защо е необходимо да бъде създаден независим европейски регулатор. Той трябва да заработи от средата на 2014 г. Ние просто трябва да идентифицираме по-рано проблемите в еврозоната", каза Кюре.

Насърчаване холандецът обаче получи от Германия, въпреки че и там изявлението му се разглежда като преждевременно и следователно несериозно. Според Берлин Диселблум не е направил непременно грешка, той просто е избрал грешното време за изявлението си. В тази посока се движат германските реакции към скандалното интервю на шефа на еврогрупата.

Така например председателят на финансовата комисия към Бундестага Биргит Райнемунд заявява пред Handelsblatt Online: „Въпреки че изказвания на Диселблум от политическа гледна точка не са много коректни, той правилно разбира, че проблемните банки не може автоматично да очакват спасение за сметка на данъкоплатците". Участие на кредиторите, банковото преструктуриране и сетълмент принадлежат към инструментите за управление на кризи в паричния съюз и могат от време на време, в зависимост от конкретната ситуация на кризисните държави, да бъдат част от макроикономическите програми за преструктуриране, заявява още тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 0
kane
преди 11 години
на всяка една банка трябва да и бъде показано, ясно че ще бъде оставяна да фалира без държавата да и помага!Държавата е създала рамка Дотук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Според Берлин Диселблум не е направил непременно грешка, той просто е избрал грешното време за изявлението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
v_tin
преди 11 години
Какво трябва да се очаква след тази кражба на банкерите, май златото и недвижимите имоти тръгват отново нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Страшно много бързат да съсъпят де що има. Повтаря се ситуацията в Америка 1907 година. Предизвиква се изкуствен хаос чрез пресата, малките банки фалират, 1913 година Федералният резерв "остава" гаранция за финансовата стабилност. До някакви си ще 15 години, останалите читави банки с още едни малки, но постоянни трусове, изчезват от пазара.Германия за трети път за 100 години се хвана на въдицата на англичаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Nikolay_Bozukov
преди 11 години
"ние искахме само да ви потрошим стоповете..:)" изключителен непрофесионализъм от страна на Диселблум ...и не за първи път ...факт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още