IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Врагът в мен

Като шеф на еврогрупата Йерун Диселблум досега се къпеше в слава. До гафа с темата „Кипър“

17:01 | 26.03.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Имиджът на Диселблум&nbsp;като кризисен мениджър вече има видими драскотини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Имиджът на Диселблум като кризисен мениджър вече има видими драскотини. Снимка: Ройтерс

Няма спор – в тези несигурни за еврото времена надеждният кризисен мениджмънт е особено необходим - особено от страна на Еврогрупата. Там са представени държавите, чиято обща валута е еврото. В борбата срещу дълговата криза именно Еврогрупата се превърна в най-важния орган за вземане на решения за валутната зона. Каквото се обсъжда и решава там, има голяма тежест, и, ако е съобщено неправилно, може да доведе до голяма несигурност на пазарите.

По ирония на съдбата тъкмо нейният предводител - председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум - направи най-големия гаф, пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt. В интервю за Ройтерс и Financial Times той заяви, че спасителната програма за Кипър, която беше договорена в понеделник сутринта, представлява модел за разрешаване на бъдещи банкови кризи в еврозоната. „Ако банките не могат сами да си помогнат, тогава ще говорим с акционерите и облигационерите да помогнат с рекапитализирането им. В краен случай, ако това е необходимо, ще се обърнем и към притежателите на незастраховани депозити“, допълва той. 

Европейските борси незабавно реагираха на заплахата: индексите се шмугнаха в червената територия, след като преди това решението за спасяването на Кипър бе довело до значителни печалби. А това, че по-късно холандецът направи крачка назад, не подобри нещата. Точно обратното - той обясни гафа си с факта, че английската дума „модел“ не му била позната и той бил цитиран неправилно. "Не знам английската дума за „шаблон", е заявил той по-късно пред холандската национална телевизия.

Извинението му е трудно приемливо, особено след като той заяви позицията си пред Ройтерс недвусмислено и, дори без да познава специфичната английска дума, не остави никакво съмнение за това какво могат да очакват другите кризисни банки в останалите държави от еврозоната, ако не се справят сами със своите проблеми.

Запитан за възможните последици за Люксембург и Малта, чиито банкови сектори са също изключително големи, ръководителят на Еврогрупата, който също така е и холандски министър на финансите заяви: "Това означава: изяснете проблемите, преди да се стигне до затрудненич. Укрепете вашите банки, санирайте балансите и нека сте наясно, че ако банките изпаднат в беда, ние няма автоматично да се притечем, за да решим проблемите. Кризисните банки, както и страните им следва да очакват в бъдеще да бъдат „отхвърлени". "Трябва да се занимаете с това", обърна се Диселблум към партньорските държави в еврозоната. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле обаче винаги е подчертавал, че Кипър е изолиран случай.

Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 0
kane
преди 11 години
на всяка една банка трябва да и бъде показано, ясно че ще бъде оставяна да фалира без държавата да и помага!Държавата е създала рамка Дотук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Според Берлин Диселблум не е направил непременно грешка, той просто е избрал грешното време за изявлението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
v_tin
преди 11 години
Какво трябва да се очаква след тази кражба на банкерите, май златото и недвижимите имоти тръгват отново нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Страшно много бързат да съсъпят де що има. Повтаря се ситуацията в Америка 1907 година. Предизвиква се изкуствен хаос чрез пресата, малките банки фалират, 1913 година Федералният резерв "остава" гаранция за финансовата стабилност. До някакви си ще 15 години, останалите читави банки с още едни малки, но постоянни трусове, изчезват от пазара.Германия за трети път за 100 години се хвана на въдицата на англичаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Nikolay_Bozukov
преди 11 години
"ние искахме само да ви потрошим стоповете..:)" изключителен непрофесионализъм от страна на Диселблум ...и не за първи път ...факт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още