IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър е обхванат от антигермански настроения

Мнозина призовават за бойкот на германски стоки, настроението е мрачно дори в иначе шумната Никозия

19:30 | 24.03.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гражданите на Кипър вече са гневни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гражданите на Кипър вече са гневни. Снимка: Ройтерс

Това е кризисен индикатор от особен вид – малко преди началото на квалификационната среща за Световното първенство по футбол между Кипър и Швейцария в събота на стадиона има не повече от 1000 зрители. А арената в Никозия предлага места за почти 22 000 фенове. Това би трябвало да значи нещо, като се има предвид, че кипърци се водят за „футболен народ“. Така например миналата година се стигна до извънредно положение, след като Апоел Никозия напълно изненадващо стигна до четвъртфинал на Шампионската лига, пише германският всекидневник Handelsblatt.

Мачът в събота има и символичен характер – през 1968 г. футболното джудже Кипър извоюва своята първа победа имено срещу Швейцария. „Настроението е мрачно, хората нямат желание за такива неща“, коментира и репортерът по държавното радио RIK празните трибуни.

Страната отново е в един вид извънредно положение – но доста по-различно от онова при успеха в Шампионската лига. У хората расте убеждението, че страната няма да намери истински изход от кризата. Кипърците са наясно, че им предстоят трудни месеци. На улиците се усеща мрачно настроение – нещо средно между отчаяние и фатализъм.
Въпреки че правителството е оптимист за намиране на решение за Кипър и спасяване на страната от национален банкрут, местните жители се страхуват от бъдещето си. Те се опасяват от безработица и растяща бедност. Доста от тях смятат, че на техния остров скоро може да избухне истински хаос.

В неделя сутринта кипърският президент Никос Анастасиадис и министърът на финансите Михалис Сарис отлетяха спешно за Брюксел. Вечерта те ще разговарят с финансовите министри на Еврогрупата в Брюксел, за да се вземе окончателно решение за възможния резултат.

В Кипър междувременно общественият живот продължава, но вече се чувства заплахата от фалит. Дори по улиците на столицата Никозия. От една седмица банките са затворени и ще отворят отново най-рано във вторник. "От миналата събота аз правя това всеки ден, заради безопасността си", казва дребничка жена в средата на четиридесетте, която изтегля 300 евро от банкомат. В края на краищата никой не знае колко дълго ще бъде възможно това изобщо.

"Ние се страхуваме, че банките може и въобще да е отворят врати. Че някой ще ни лиши от нашите пари", добавя жената, която се представя като Мария. Въпреки това финансовите институции засега редовно зареждат банкоматите и обещават да правят това и през следващите дни. В много банки на ден по няколко пъти минават бронирани автомобили на компаниите за охрана.

Но не само Мария е мнителна: навсякъде пред банките в централната пешеходна зона има стотици хора, които желаят да изтеглят парите си - това е единственият начин да се получат пари в брой, пише още Handelsblatt.
Докато не стане ясно какво ще предвижда новият спасителен пакет за островната нация, финансовите институции ще останат затворени. Има опасения, че в противен случай притеснени вложители ще изпразнят своите сметки. Преводи чрез онлайн банкиране не са възможни от миналата събота.

Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 3
Jimmy
преди 11 години
"Набитият възрастен мъж става в тишината, за да призове сънародниците си да бойкотират немските продукти. ....Всички искат да карат Mercedes, или BMW."Ами нека кипърците веднага да изхвърлят скапаните си Мерцедеси, БеЕмВе-та , Аудита и Фолксвагени и да си накупят готини Лади!Така ще прецакат гадната Меркел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
Каква пародия! В първоначалният си вид днешният ЕС е замислен като инструмент за контрол над Германия и нейните опити за експанзия! Резултатът е почти завършен Четвъртият Райх! Този път обаче вместо с танкове и самолети, Германия налага волята си чрез икономиката си! Нищо не може да се случи без благословията на Шойбле и кипърците това ги дразни.Въпросът е, че и самата Германия е инструмент и оръжие на тези, които я създадоха и отгледаха такава. Германия си има историческата мисия - периодично да пали Европа, за да може да бъде спасявана и възстановявана. Това е най-благия бизнес за онези, при които се натрупват излишно много кинти.Европа е доказано най-доброто и сигурно място за дългосрочни инвестиции, но от време на време се запушва и трябва да бъде "продухвана" - за това служи Германия! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
i_ivanov80
преди 11 години
Тия германци са виновни за всичко значи!!!Ако можеше само да им дават пари и да си мълчат, биз да си ги искат .... щяха да са супер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
evg9
преди 11 години
Обикновено от кризите умните хора си вадят важни поуки, но от тази криза май никой нищо не научи. Патещите си народи в Европа обвиняват за нещастието си най-вече германците, а вината на германците е сред най-малките в случая. Истинските виновници, управляващите политици в Гърция, Кипър и други подобни, излязоха национални герои, заради това че се опъват на германците, вместо да бъдат съдени и дори набити от народите си. Сега с право ще си кажат "Толкова е хубаво да си народен герой! Хайде да го направим пак!". Ако Меркел искаше да даде урок, не трябваше да приема негативите от тази ситуация и да влошава незаслужено в случая имиджа на германците. Единственото което постигна е по-добър износ от Германия заради евтиното евро.Ако сега отвлекат и линчуват някой германец в Гърция дали новите народни герои ще го спасят? Ако мислите че пресилвам, спомнете си какво става с американците в арабския свят заради политиката на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
Еййййй... сигурен бях, че тук има повече умни хора... вече са 5-*** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Точно за какъв капиталистически лукс, образование и живот говориш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
iivanoff
преди 11 години
Аха :)))))))) - ама имам предвид не само "техническите инструменти" на системата а и управлението и !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
Ибн ал Кан
преди 11 години
Храни куче да те лае! :)Мразели германците, ама обичали да карат BMW и Mercedes :) ))И в България има подобна шизофрения: мразели капитализма и ЕС, но всички другаре обичат капиталистическия лукс, образование и живот!:) ))Голяма грешка ще бъде наливането на пари при тези палячовци!От друга страна мисля, че Русия е склонна да 'инвестира' у тях по ред съображения!Общо взето играта на Кипър е да балансират по ръба и да се 'продават', като гранична зона м/и Изтока, Запада и Турция.Естествено, че тази омраза към германците е добре режисиран от пропагандната машина: те са виновни, щото не си дават парите да им ги харчим! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
iivanoff
преди 11 години
Как отклоняват внимателно вниманието на хората в грешна посока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още