IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надежди и страх в Никозия

Правителството провежда последни преговори с представители на Тройката

13:50 | 23.03.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Надежди и страх в Никозия

Поредното чакане за Кипър: нови обсъждания на кипърското правителство доведоха до по-нататъшно забавяне на и без това ограничения времеви план за намиране на решение за рехабилитацията на страната. В събота следобед все още не е ясно кога парламентът в Никозия ще гласува текстовете за спорните допълнителни данъци за спестовни влогове, предава Ройтерс. 

Първо представители на Тройката - ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) са водили преговори с правителството, като заяви говорителят на правителството Христос Стилиянидес. Това забави планираните консултации на президента Никос Анастасиадис с партийните лидери на средиземноморския остров. Според редица източници ЕС и ЕЦБ са доволни от представените мерки, като сега в тях остава да бъдат убедени и представителите на МВФ.

Планира се обсъждането на законопроектите, гласувани вчера от парламента, както и плановете на правителството за облагане с данък на депозитите в Bank of Cyprus.

По-рано днес финансовият министър Михалис Сарис вече потвърди, че се обмисля облагане на депозитите над 100 хиляди евро в банката с данък до 25 на сто. Ако Тройката остане доволна от направените законодателни промени, посещението на Анастасиадис в Брюксел ще бъде отменено. В този случай парламентът ще заседава още днес.

Настроението в страната днес е мрачно, предава Ройтерс. „Думата сега има Брюксел“, озаглавява водещата си статия консервативният ежедневник

Simerini. „Брюксел да разпореди подстригване“, пише и най-големият вестник Fileleftheros. В статията е поместена и огромна снимка на три отчаяни и плачещи дами – служителки на Popular Bank, които сега трябва да са се страхуват за работните си места.

Кипър трябва да осигури сумата от 5,8 милиарда евро, за да получи спасителен заем в размер на 10 милиарда евро. На заседание на Еврогрупата на 15 март беше предложено парите да бъдат събрани с налагане на еднократен данък върху банковите депозити. На 19 март парламентът на острова отхвърли законопроекта за облагане на депозитите.

Йорг Асмусен, член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), защити междувременно участието на лицата с влогове в спасяването на кипърските банки. В коментар за седмичното издание на германския вестник taz Асмусен пише, че приватизацията сама по себе си няма да бъде достатъчна за спасението на страната. Ето защо един "еднократен налог върху депозитите" е необходим. Но Европейската централна банка била отворена и за обсъждане на решение, което да не натоварва вложителите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 12
iivanoff
преди 11 години
не "може да зимуваме на студено следващата зима" със сигурност, защото системата се контролира и управлява с "конкретна" логика, а не с инат !!! поради същата причина няма да видим и второто ... ;) - по твоята логика, да са ни метнали бомбите вече :0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 4
studioaa
преди 11 години
Ами хитреци са МВФ и ЕЦБ, първо принуждават кипърските банки да отпишат гръцкия дълг, което реално тласка Кипър към фалит. И след това същите тези загуби, причинени от Гърция, се прехвърлят към руските вложители в Кипър. С подобна подмолна политика, може да зимуваме на студено следващата зима, или даже да видим историческа и неповторима евро-хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
Що накрая не обложат депозитите на руснаците с еднократен данък от 90%. Хем ще съберат достатъчно да се оправят без помоща 3-ката, даже и на гръклетата може да помогнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
prodigal
преди 11 години
След тази гигантска простотия с кражба депозит, която измислиха, всяко нормално решение ще изглежда поносимо ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Да измислят нещо читаво защото още не е затворен GAP-а при EUR/USD от началото на тази седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още