IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга на три големи кипърски банки

Според агенцията рискът от сценарий за ликвидации на банки се е увеличил значително

10:57 | 23.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рейтинговата агенция Moody's понижи в петък рейтинга на три големи кипърски банки и на една банка от руската група ВТБ, съобщи Ройтерс.

Moody's понижи от Caa2 на Caa3 оценките на дългосрочния кредитен рейтинг на Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank  и Hellenik Bank. Освен това тези оценки се поставят под дългосрочно наблюдение с оглед на възможно понижение.

Поставянето под  негативно наблюдение означава, че агенцията може да понижи тези оценки в относително кратък срок. Moody's очаква загуби за вложителите и оправдава решението си също с риска от облагане на депозитите при откриването на банките, както и с влошената несигурност относно плановете за рекапитализация на банките.

Според агенцията рискът от съществени загуби значително се е увеличил, както и рискът от сценарии за ликвидации на банки.

Агенцията понижи с една степен и оценките на Russian Commercial Bank (Cyprus) от Caa1 на Caa2 и я постави под негативно наблюдение.

Понижаването на оценката се дължи на очакването на загуби за вложителите, а негативната прогноза - с несигурността около мерките, които кипърските власти ще приемат за справяне с банковата криза.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Хайде лекично започва сериозната част !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Както обикновено, когато става въпрос за рейтинг на големи субекти, рейтинговите агенции действат постфактум и се провалят. Затова даването на кредитен рейтинг на държави и на такива, които са твърде големи за да фалират, трябва да се забрани:http://represia.blog.bg/politika/2012/12/01/da-se-zabrani-li-davaneto-na-krediten-reiting-na-dyrjavi.1026576
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още